Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Personenregister komt er: maar hoe?

Het ministerie van Sociale Zaken loopt vast met de invoering van het personenregister kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Er wordt daarom opnieuw gekeken naar wat er technisch haalbaar is om het in de kinderopvangbranche in te kunnen voeren.
1. Personenregister heroriëntatie.jpg
De problemen blijken zo groot dat minister Asscher in een Kamerbrief aankondigt een heroriëntatie uit te laten voeren. - Foto: Fotolia

Het personenregister zou eigenlijk vanaf 1 mei worden ingevoerd, maar minister Asscher van Sociale Zaken kondigde eerder al aan dat die datum te vroeg kwam. Het project stuitte op problemen met het beheer en de ICT-omgeving.

Risico’s en slaagkans

De problemen blijken zo groot dat minister Asscher in een Kamerbrief aankondigt een heroriëntatie uit te laten voeren. Daarin wil hij zicht krijgen op de impact, risico’s en slaagkans van alternatieven om het personenregister alsnog in te voeren. Hij noemt het ‘een pas op de plaats’. Op basis van de heroriëntatie neemt Asscher een besluit over het vervolgtraject. Hij verwacht dat er komend najaar al meer duidelijk is.

Net als het personenregister heeft de invoering van tweetalige opvang in bso’s vertraging opgelopen. Onlangs werd bekend dat er ook wa Kamerleden zijn die kritisch zijn over deze wetswijziging. Lees meer

Strafbare feiten

Het personenregister moet de kinderopvangbranche nog veiliger maken dan het nu is met de continue screening. Kinderopvangprofessionals moeten zich zelf in gaan schrijven in dit register en worden vervolgens doorlopend gecontroleerd op eventuele strafbare feiten die het werken in de kinderopvang onmogelijk maken. Zodra een persoon om die reden uit het register wordt geschrapt, kan hij/zij niet meer in de kinderopvang werken. Nieuw is dat ook vrijwilligers, stagiaires en uitzendkrachten worden gescreend.

Continue screening

Met de huidige continue screening worden kinderopvangprofessionals, en volwassen huidgenoten van gastouders, ook doorlopend gecontroleerd. De groep vrijwilligers, stagiaires en uitzendkrachten moet om de twee jaar een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Zolang het personenregister nog niet is ingevoerd, gaat de kinderopvangbranche op deze voet verder.

Lees de brief van minister Asscher over het personenregister >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.