
Het personenregister zou eigenlijk vanaf 1 mei worden ingevoerd, maar minister Asscher van Sociale Zaken kondigde eerder al aan dat die datum te vroeg kwam. Het project stuitte op problemen met het beheer en de ICT-omgeving.
Risico’s en slaagkans
De problemen blijken zo groot dat minister Asscher in een Kamerbrief aankondigt een heroriëntatie uit te laten voeren. Daarin wil hij zicht krijgen op de impact, risico’s en slaagkans van alternatieven om het personenregister alsnog in te voeren. Hij noemt het ‘een pas op de plaats’. Op basis van de heroriëntatie neemt Asscher een besluit over het vervolgtraject. Hij verwacht dat er komend najaar al meer duidelijk is.
Net als het personenregister heeft de invoering van tweetalige opvang in bso’s vertraging opgelopen. Onlangs werd bekend dat er ook wa Kamerleden zijn die kritisch zijn over deze wetswijziging. Lees meer
Strafbare feiten
Het personenregister moet de kinderopvangbranche nog veiliger maken dan het nu is met de continue screening. Kinderopvangprofessionals moeten zich zelf in gaan schrijven in dit register en worden vervolgens doorlopend gecontroleerd op eventuele strafbare feiten die het werken in de kinderopvang onmogelijk maken. Zodra een persoon om die reden uit het register wordt geschrapt, kan hij/zij niet meer in de kinderopvang werken. Nieuw is dat ook vrijwilligers, stagiaires en uitzendkrachten worden gescreend.
Continue screening
Met de huidige continue screening worden kinderopvangprofessionals, en volwassen huidgenoten van gastouders, ook doorlopend gecontroleerd. De groep vrijwilligers, stagiaires en uitzendkrachten moet om de twee jaar een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Zolang het personenregister nog niet is ingevoerd, gaat de kinderopvangbranche op deze voet verder.
Lees de brief van minister Asscher over het personenregister >>
Ik vind het een goede zaak dat een ieder zich moet aanmelden.
Het zou alleen fijn zijn om te weten hoe en waar