Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personenregister: de feiten op een rij

Vanaf 1 maart 2018 moet iedereen die werkt of woont op een plek waar kinderen worden opgevangen, zich inschrijven in het personenregister kinderopvang. Voor wie geldt dat? En hoe werkt de inschrijving? Wat zijn de kosten? Nog even alle feiten op een rij.

Via het personenregister kan de overheid vaste én tijdelijke medewerkers continu screenen op strafbare feiten die belemmerend zijn voor het werken met kinderen. Dat geldt ook voor mensen die structureel aanwezig zijn tijdens opvanguren.

Wie moet zich inschrijven?

  • Bestuurders en houders van kinderopvangorganisaties
  • gastouders en hun volwassen huisgenoten
  • vaste en tijdelijke medewerkers in loondienst
  • administratief personeel met toegang tot gegevens van kinderen
  • uitzendkrachten, stagiairs, vrijwilligers en zelfstandigen
  • iedereen die woont op een opvanglocatie of er structureel aanwezig is tijdens opvanguren.

Iemand is structureel aanwezig als hij minstens één keer in de drie maanden een halfuur op de locatie is. Dat geldt dus ook voor de schoonmaker of de buurvrouw die wekelijks tijdens opvanguren op bezoek komt.

Inschrijven

Inschrijven gebeurt in twee stappen. De inschrijfplichtige schrijft zichzelf in op het personenregister (vanaf 1 maart 2018). Dit kan alleen met DigiD en een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De VOG mag op het moment van inschrijven niet ouders zijn dan twee maanden. Er geldt een uitzondering voor personen die vóór 1 maart 2018 al continu gescreend worden. Dat zijn:

  • bestuurders en houders van kinderopvangorganisaties
  • gastouders en hun volwassen huisgenoten
  • vaste en tijdelijke medewerkers in loondienst
  • administratief personeel met toegang tot gegevens van kinderen

Zij mogen hun bestaande VOG gebruiken als die is afgegeven ná 1 maart 2013. Inschrijven is gratis tot en met 30 juni 2018. Daarna kost het eenmalig € 12,-. Lees meer over inschrijven

Koppelen

Na de inschrijving moet de persoon gekoppeld worden aan de organisatie. Dit doet de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau. Koppelen kan alleen met eHerkenning.
Let op: Uitzendkrachten, stagiairs, vrijwilligers, zelfstandigen en structureel aanwezigen worden nog niet continu gescreend. Zij moeten zich daarom op of direct na 1 maart 2018 inschrijven en gekoppeld worden. Personen die al continu gescreend worden, moeten uiterlijk 30 juni 2018 ingeschreven en gekoppeld zijn.

Standaardbrieven

Dienst Uitvoering Onderwijs stelde standaardbrieven op die kinderopvangorganisaties kunnen sturen naar personen die zich moeten inschrijven in het personenregister:

Bron: duo.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.