Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Pedagogische verwaarlozing vaker gemeld

Pedagogische verwaarlozing vaker gemeld

Er zijn het afgelopen jaar bij het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling (AMK)meer meldingen binnengekomen van pedagogische verwaarlozing. Dit zegt vice-voorzitter van Jeugdzorg Nederland jan Dirk Sprokkereef op BNR Nieuwsradio.

Geen matras op bed
Steeds vaker wordt er melding gedaan van kinderen die aan hun lot worden overgelaten. Bijvoorbeeld een jongetje van drie jaar dat zelf naar bed moet, niet gewassen wordt en geen matras op z’n bedje heeft. Of een meisje van 9 jaar dat wekenlang niet naar school gaat omdat ze op haar jongere broertje moet passen. Als oorzaak noemt het AMK het gebrek aan grenzen, te veel verwennerij en te weinig belangstelling in de hobbies en prestaties van kinderen. Sprokkereef: ‘ Ouders in deze situatie hebben vaak hun prioriteiten elders liggen, bijvoorbeeld bij hun scheiding en krijgen het niet voor elkaar om ruimte en tijd vrij te maken voor hun kind(eren).’

Verantwoordelijkheid nemen
De vice-voorzitter van jeugdzorg denkt overigens niet dat verwaarlozing van kinderen meer voorkomt, er wordt alleen wel meer melding gemaakt bij het AMK dan voorheen. De mentaliteit ‘ik bemoei me niet met wat er achter de voordeur van een ander gebeurt’ is op z’n retour, de maatschappij verandert. Mensen durven verantwoordelijkheid te nemen als ze zien dat iets niet klopt en doen melding bij het AMK.’

De Winter: ‘Waken voor overbescherming’
Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter denkt ook niet dat er sprake is van meer kindermishandeling en verwaarlozing dan voorheen. Op radio 1 zegt hij: ‘Door een aantal gevallen zoals Savannah zijn mensen nu veel alerter en melden eerder. Daarbij hebben hulpverleners nu ook een meldingsplicht. Ook zie je dat het aantal onterechte meldingen is toegenomen.’ De Winter heeft vraagtekens bij de criteria die gelden voor pedagogische verwaarlozing. ‘Daaronder valt het niet of te weinig stellen van grenzen en het onvoldoende belangstelling hebben voor de kinderen. Daarmee kun je de halve bevolking wel onder toezicht laten stellen. Begrijp me goed, ieder mishandeld of verwaarloosd kind is er een te veel, maar volgens mij bevinden we ons nu op een hellend vlak. We moeten waken voor overbescherming van kinderen.’

Onderzoek
Nadat de melding is gedaan, wordt er een onderzoek ingesteld naar het gezin. In 60 % van de gevallen wordt er daadwerkelijk hulp geboden. Steeds vaker lukt het Jeugdzorg om een gezin op vrijwillige basis hulp te bieden. In 13 % van de gevallen is een maatregel van de rechter nodig en soms is hulp niet meer nodig, of blijkt er achteraf geen sprake te zijn van mishandeling /verwaarlozing.

Beluister hier het interview met Jan Dirk Sprokkereef op BNR Nieuwsradio >>

5 REACTIES

 1. Ik ben gescheiden en mijn dochters en ik zijn mishandeld door mijn ex man. Nu ben ik een risico groep omdat ik een eenouder gezin ben. Ook ik moet verplicht werken om de lasten te kunnen betalen, en mijn ouders vangen die tijd de kinderen op, nu zit ik in een sociaal isoloment, de kinderen kunnen problemen krijgen wonend in een een ouder gezin waar opgepast word door grootouders, met het losmakingsproces in de toekomst. Leve het amk. Geregeerd en onderzocht door mensen die niet in de realiteit staan, geen enkel verstand hebben van de problematiek in echtscheidingen en kinderen. De RVK heeft een uitspraak gedaan in de echtscheiding tov de kinderen en het amk twijfelt daar aan. Wie is er nu gek in deze wereld. Maar je zit wel mooi opgezadeld met die mensen. Alles wat je zegt geloven ze niet, trekken ze in twijfel. Oordelen van artsen lezen ze zoals zij het willen lezen en niet letterlijk. Nemen woorden uit verslagen van mensen. Een gedragswetenschapper doet een uitspraak terwijl ze mij nog nooit gezien of gesproken heeft. Dat hele amk moeten ze opdoeken. Want toen we mishandeld werden en diverse mensen belden en de advocaat melding maakte toen waren ze er niet. Dat was te lastig en gevaarlijk. Maar wel om onzinnige dingen als ouders die werken en opa en oma die oppassen zeuren, laat ze zelf eens een baan zoeken of een maand in ons huishouden mee draaien, wedden dat ze dan zelf omdraaien?

 2. Lees alle reacties
 3. Ik wordt beschuldigd van pedagogische verwaarlozing omdat ik gescheiden ben en financieel al 5 jaar alleen voor mijn kinderen opdraai en moet werken. Amk heeft zeker nog nooit gehoord van mensen die moeten werken om te voldoen in het levensonderhoud van de kinderen. Vader draagt geen cent bij en stookt de kinderen alleen maar op. En als dank krijg ik allemaal leugens om mijn oren van hem en de onderzoekster van het AMK die het allemaal zo goed weet. u kan toch minder werken mevrouw ja tuurlijk energie en de huur moeten ook betaald worden toch?
  Vader betaald geen cent alimentatie er ligt loonbeslag en ik krijg jawel 10,70 euro per maand en heb recht op jawel 584,50 euro per maand goed he ?
  Dan moet je wel werken toch? Maar dat mag niet van het AMK want hoe goed je ook je oppas regelt en 2 dagen in de week werken gaat dan nog verwaarloos je de kinderen en toon je geen interesse . Als je ellende wil in je gezin bel even jeugdzorg of het AMK dan komt het helemaal goed en voor je het weet heb je een psychiater nodig.

 4. Ik ben het met hierboven commentaren eens! In scheiding liggen hoeft geen reden van verwaarlozing zijn. Het ligt eerder aan de mentaliteit van de ouders en hun mening over en keuze van opvoeding en omgang met de kinderen; ik ken zat twee verdieners die de lege gaten in hun opvoeding en aandacht voor kinderen met materie proberen te compenseren! Of zij voelen zich schuldig als zij de kinderen hier en daar ietwat strakker moeten houden.
  Geen regels en duidelijke structuur & grenzen bieden valt ook onder verwaarlozing.

 5. Zeker jammer dat er gewezen wordt naar de in scheiding liggende echtparen. Wat je zegt dat hoeft echt niet de isseu te zijn. Neejjjjj kijk eens naar de zg ‘ik heb alles voor mekaar’gezinnen, die het achterste van hun tong niet laten zien. Het is niet alleen aan de orde bij ‘probleemgezinnen’het kan iedereen zijn die zo met de kinderen omgaat. Daarom moet ook iedereen zijn ogen en oren open houden voor kindermishandeling op alle fronten. Laat het maar weten, een kind kan zichzelf niet verdedigen.

 6. schrijnend dat dit soort dingen gebeuren, maar waarom weer gelijk als voorbeeld ouders aanhalen die in scheiding liggen?
  heb in mijn omgeving en onder mijn opvang kinderen diverse ouders zitten die in scheiding liggen of net gescheiden zijn. En zij hebben het allemaal prima geregeld en hun kind(eren) bij het regelen van de scheiding op de eerste plaats gezet!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.