Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pedagogisch kaders niet veel gebruikt

Het gebruik van de Pedagogisch kaders voor de kinderopvang kan beter. De boeken, zowel uitgebracht voor de dagopvang, de bso als de gastouderopvang, worden vooral incidenteel gebruikt. Dit blijkt uit een enquête onder pm’ers en gastouders van Stichting BKK.
Gebruik pedagogisch kaders.jpg
BKK

De Pedagogisch kaders verschenen vanaf 2010 om de pedagogiek van Nederlandse kinderopvangcentra te beschrijven en verbeteren. De boeken (vijf in totaal) moesten een steun zijn voor pedagogisch medewerkers en later gastouders in hun werk. Ook werd het boek gezien als een belangrijke aanvulling voor beroepsopleidingen. Alle opvanglocaties in Nederland kregen een exemplaar toegestuurd.

Pedagogisch kader 0-4 jaar

De 546 respondenten van de BKK-enquête vinden het in meerderheid nuttig dat het Pedagogisch kader verder ontwikkeld wordt, ook al maken ze nu nog weinig gebruik van het boek. Het Pedagogisch kader voor 0-4 jaar (het eerste deel) is het bekendst onder de respondenten. BKK, die de boeken beschikbaar stelde, concludeert dat het Pedagogisch kader niet zo veel wordt gebruikt als ze zouden wensen.

Digitale editie

Pm’ers en gastouders hebben de wens dat het Pedagogisch kader digitaal wordt gemaakt, met een online zoek-database als handige toepassing. Ook willen ze er meer les in krijgen. 36 procent van de respondenten zijn gastouders, 28 procent werkt in een kinderdagverblijf en 10 procent werkt op de bso. De meeste respondenten zijn mbo-opgeleid en werken al langer dan zeven jaar in de kinderopvang.

Kwaliteitsvisie kinderopvang

BKK vroeg ook naar hun mening over de kwaliteitsvisie. Veel pm’ers en gastouders blijken hier niet mee bekend te zijn. Een groot deel beantwoordde de vragen over de kwaliteitsvisie niet. De antwoorden die wel werden gegeven, waren zeer wisselend. Over het onderscheid naar twee ambitieniveaus, de variatie in structurele kwaliteitseisen en coaching on the job wordt bijvoorbeeld zeer verschillend gedacht.

De kwaliteitsvisie is een belangrijke inspiratiebron geweest van Minister Asscher bij zijn voorstellen voor het herijken van kwaliteitseisen in de kinderopvang. Lees hier wat de minister wil

Verbeterde communicatie

Stichting BKK merkt dat de kwaliteitsvisie niet echt leeft onder pedagogisch medewerkers en gastouders. De communicatie en samenwerking met pm’ers en gastouders moet beter, vindt de organisatie, vooral omdat meerdere uitgangspunten uit de kwaliteitsvisie straks in Het Nieuwe Toezicht terug gaan komen. BKK wil in 2016 meerdere bijeenkomsten organiseren om de kwaliteitsvisie onder de aandacht te brengen.

Bekijk hier het volledige rapport >>

De Pedagogisch kaders zijn te verkrijgen via onze boekenshop. Scroll naar de onderkant van de pagina en klik om te bestellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.