Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overcapaciteit serieuze bedreiging kinderopvang

Er zijn veel teveel kindplaatsen in de kinderopvang in Nederland. Terwijl de vraag naar opvang 35 procent daalde in de afgelopen drie jaar, steeg het aantal dagopvanglocaties met 16 procent. Analisten van het economisch bureau van ING zien deze overcapaciteit als een grote bedreiging om de branche gezond te maken.
<p>Ondernemers hebben vaak zo'n lange voorbereiding gehad om een kinderopvanglocatie te openen
Ondernemers hebben vaak zo'n lange voorbereiding gehad om een kinderopvanglocatie te openen

Hoe kan het dat er meer plekken bij zijn gekomen in een tijd dat er juist minder gebruik werd gemaakt van kinderopvang? De ING-analisten hebben hier een paar verklaringen voor en zagen een aantal opvallende trends. Bijvoorbeeld dat de meeste organisaties die failliet gaan, in afgeslankte vorm toch doorgaan onder een andere aanbieder. Bij het failliete Estro is nog geen 10 procent van de locaties uiteindelijk echt verdwenen.

Starters

Dit soort ontwikkelingen leidt ertoe dat de beschikbare opvangcapaciteit de afgelopen drie jaar bijna gelijk is gebleven. Daarbij speelt mee dat ondernemers die willen starten vaak al grote investeringen hebben gedaan. De voorbereidingen voor een nieuwe locatie nemen soms jaren in beslag vanwege vergunningen. Deze ondernemers leggen zich niet snel neer bij vraaguitval. De jarenlange voorbereiding wordt niet zomaar afgeblazen. Contractuele afspraken moeten bovendien worden nagekomen.

Pedagogisch medewerkers

Verder nam het aantal kinderopvangaanbieders uit andere branches  toe, bijvoorbeeld boeren die een agrarische kinderopvang begonnen. Veel starters zijn ook pedagogisch medewerkers die hun baan kwijtraakten en voor zichzelf begonnen. In 2014 bedroeg de groei van het aantal locaties nog altijd 4 procent, concluderen de analisten van ING.

Solvabiliteit

De vraaguitval in de kinderopvang vertaalt zich niet alleen in minder kinderen, maar ook in minder uren opvang per kind. Dat maakt de overcapaciteit alleen maar groter. Uit alles blijkt dat de ING-analisten zich zorgen maken over wat dit met de gezondheid van de kinderopvangbranche doet. ‘Het water staat velen tot aan de lippen. Gemiddeld draait de sector verlies en is de solvabiliteit op een onwenselijk laag niveau aanbeland’, aldus de analisten.

Scheve verhoudingen

Zij zien dat de gemiddelde liquiditeit (de mate waarin je bezittingen of beleggingen kunt omzetten in contant geld) in de kinderopvang op 1,6 ligt. Maar ook dat de populatie scheef verdeeld is. Bijna de helft van de kinderopvangorganisaties voldoet niet aan de streefwaarde in liquiditeit van 1.

De omzet van kinderopvangorganisaties daalt het komende jaar gemiddeld nog met 2 procent. Maar de regionale verschillen zijn groot. Kinderopvangorganisaties in de grote steden in de Randstad kunnen het komende jaar als eerste een aantrekkende vraag gaan voelen. Lees meer >>

Bekijk hier de Update Kinderopvang van ING Economisch Bureau >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.