Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Ouders zoeken toevlucht tot illegale crèches

Ouders zoeken toevlucht tot illegale crèches

Als de kinderopvang zo duur wordt als minister Kamp voorstelt, zullen ouders hun toevlucht zoeken in goedkopere, illegale kinderopvang. Dit voorspellen Rotterdamse ondernemers in de kinderopvang en Gjalt Jellesma van BOinK in het AD. In Rotterdam zijn het afgelopen jaar al zeven illegale kinderopvanglocaties ontdekt.

Met één vrijwilliger
Als de GGD aangifte doet van zo’n illegale locatie, loopt de ondernemer van de locatie kans  een boete opgelegd te krijgen van 18.500 euro. Zes van de Rotterdamse illegale locaties voldoen inmiddels wel aan de regels en zijn dus legaal geworden, één locatie moest noodgedwongen stoppen. In het AD spreekt Zwaantje Hazelaar van Kinderopvang HefGroep in Rotterdam haar zorgen uit over ouders die hun toevlucht gaan zoeken in het goedkopere, zwarte circuit. ‘Kinderen worden bijvoorbeeld bij elkaar in een klaslokaal gezet met één vrijwilliger, terwijl hun ouders taallessen volgen. Dit is in het verleden gebeurd. Of bedrijven gaan zelf iets van opvang organiseren. Niemand heeft er zicht op.’

Oma Vinkjes
Els Maasdam van KindeRdam noemt als voorbeeld de ‘Oma Vinkjes’. Zij doelt op de Rotterdamse oma Van der Poel, die in Spangen zonder vergunning zo’n twaalf kinderen opving in crèche ’t Vinkje. Gjalt Jellesma van BOinK kan zich herinneren dat kinderen in het verleden werden opgevangen in garageboxen in de Amsterdamse Bijlmer. Maasdam denkt dat de kans toeneemt dat ouders hun buurvrouw laten oppassen of een ouder broertje. Ze verwacht dat het aantal kinderen met een sleutel om de nek zal toenemen door de stijgende kinderopvangkosten.

6 REACTIES

 1. Ik vind ook als je als gastouder flexibel bent de werkelijke uren en weken telt bij de vraagouder. Kunnen ze alleen goedkoper uit zijn met oppas voor onder de 2 euro per uur. Want dat zal hun maximale bijdrage per uur zijn denk ik zo…..ze krijgen bij ons nog teruggave v/d belasting. Bij illegale of zwarte opvang niet. Het is maar net wat je voor je kinderen over hebt. Of werken en goede opvang en zelf iets minder luxe of thuis blijven zodat je van niemand afhankelijk bent. Vind het veel bij de ouders zelf liggen en niet bij een ander.

 2. Lees alle reacties
 3. wat een onzin, illegale opvang. laat de gastouders wat vrijer!, laat die mutsen van de GGD ons wat minder betuttelen, luister meer en vooral beter naar de kleinere KDV’s en de gastouders. 47 weken berekenen ipv 52, flexibele opvang leveren met een minimale afname van maximaal een dagdeel per week. 24 uurs opvang en zo kan ik nog wel wat goede zaken noemen..
  door dat gedonder van onwetende haagse bluf kost het op punten waar het goed was meer en waar het minder kon laat men het wat het is. En wat te denken van een GGD met een waterhoofd, met een begroting welke over onze rug steeds zwaarder is geworden. deze zullen zichzelf echt niet inkrimpen..
  kortom, de ondernemer in de kinderopvang is het kind van de rekening van den Haag, de GGD.
  helaas moet ik vast stellen dat de Boink en MO groep ook niet veel meer doen dan meehuilen..
  met vr.gr.
  een nog bestaande KDV ondernemer..

 4. Het binnenhof is een doolhof geworden,zij weten de in en uitgang niet meer te vinden. Eerst moeten alle go een opleiding volgen met alle gevolgen van dien.Ouders moesten hierdoor noodgedwongen naar naar bso of kdv de go opvang liep hier door enorm acheruit. Omdat er vele zijn afgehaakt Nu zou ik denken
  dit is wat zij willen,Nu is het ook nog zo dat vraagouders zijn die zeggen ik gan naar een kvd want dan krijg ik meer vergoed ipv 5,09
  Maar zoals ik het zie,is dat nu de kvd beter draaien met de hogere kot voor ouders worden zij nu ook aangepakt
  En als het zo doorgaat ligt straks alsnog de kinderopvang op zijn kant.
  Want er zijn inderdaad ouders die nu al zeggen ik ga naar particuliere opvang,
  en de kinderen die maar een paar uurtjes komen,die zijn na de vakantie weg,en krijgen de sleutel mee.want ook de go opvang word voor de ouders duurder.

 5. Ook ik ben gastouder en ik heb een aantal kinderen die eerst bij een KDV zaten. Bij mij betalen ze stukken minder (gewoon per uur)x 47 weken en niet per volle week x 52 weken. Dit scheelt de ouders heel veel geld. Dus mijn idee: zoek naar een goede gastouder en moet je eens zien hoeveel je bespaard op de vaste lasten!!!

 6. Laat eens door een GOB uitrekenen hoeveel je kwijt bent aan een gastouder. Gewoonweg walgelijk wat sommige KDV’s er voor vragen.
  Leve de gastouderopvang, uw kindje komt nooit in een overbevolkte opvang. En er is ALTIJD toezicht door een gediplomeerde gastouder.

 7. We moeten wel onderscheid blijven maken tussen informele en illegale opvang. De informele opvang liep terug toen de kosten lager werden en zal weer toenemen nu de kosten voor ouders weer hoger worden. Illegale opvang wordt aantrekkelijk als de kosten voor een ouder netto lager zijn dan van formele opvang.
  Illegale opvang is economisch geen bedreiging voor formele opvang. Informele opvang wel.
  Illegale opvang is wel een imagorisico voor de formele opvang en een risico voor de kinderen die zo opgevangen worden. Ouders blijven veantwoordelijk voor de keus: illegaal, informeel of formeel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.