Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders willen hulp bij mediaopvoeding

Vier op de tien ouders zeggen hulp te kunnen gebruiken bij de mediaopvoeding van hun kinderen. Want naast gezonde voeding en voldoende beweging, hoort verstandig omgaan met media standaard bij de opvoeding. Dit vinden bijna alle ouders (92 procent).
1Mediaopvoeding.jpg
Ouders hebben zelf moeite om het goede voorbeeld te geven

Dit blijkt uit een onderzoek van PanelWizard in opdracht van Mediawijzer.net onder 1060 Nederlandse ouders. 43 procent van de ouders is bang dat hun kind in contact kan komen met mensen die kwaad in de zin hebben. Nog eens 44 procent maakt zich zorgen over het mediagebruik van kinderen, bijvoorbeeld over de tijd die zij eraan besteden en de content die zij krijgen voorgeschoteld.

Goede voorbeeld

Ruim een kwart van de ouders vindt het lastig dat hun kind zich verveelt als hij of zij geen media kan gebruiken. Ouders hebben zelf moeite om het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld door de smartphone tijdens het eten niet op tafel te leggen. Bij ouders van jonge kinderen vindt een nog hoger percentage dit lastig: 31 procent. Bij ouders van schoolgaande kinderen spelen andere zorgen. Bijvoorbeeld of social media hen niet teveel afleiden van school. Ook maken ouders zich zorgen over veilig internetgebruik (22 procent) en vinden ze het lastig om goede afspraken over mediagebruik te maken met hun kind (18 procent).

Opvoedondersteuning

Mediawijzer.net wil ouders ontlasten met de MediaDiamant. Dit is een wegwijzer met tips om kinderen van 0-18 jaar mediawijs te laten opgroeien. Krista Okma, opvoedexpert en een van de ontwikkelaars van de MediaDiamant denkt dat de tool ook handig is voor opvoedprofessionals zoals pedagogisch medewerkers. ‘Om hun werk goed te kunnen doen hebben professionals behoefte aan goede en gevalideerde informatie, waarmee zij ouders bij de mediaopvoeding kunnen ondersteunen. Mediaopvoeding is nog altijd een relatief nieuw onderwerp binnen de opvoedingsondersteuning. Bovendien zijn ook professionals zelf niet altijd met mediagebruik opgegroeid.’

MediaDiamant

De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van de mediaopvoeding vormen:

  • Plezier: Aan media beleven kinderen op verschillende manieren plezier, bijvoorbeeld door te genieten van leuke en leerzame content of door creatief bezig te zijn met media.
  • Veiligheid: Via media krijgen kinderen van alles te zien, ook dingen die nog niet geschikt zijn of tot risico’s leiden. Filters, goede begeleiding en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat je kind media veilig kan gebruiken.
  • Samen: Samen bezig zijn met media zorgt voor plezier en veiligheid. Als ouder houd je zicht op wat je kind te zien krijgt en worden de media-ervaringen iets om samen te delen.
  • Inhoud: Media ontwikkelen zich razendsnel. Het is belangrijk dat media aansluiten bij de belangstelling, kennis en het ontwikkelniveau van kinderen, er aantrekkelijk uitzien en veilig en makkelijk te gebruiken zijn.
  • Balans: Veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks aan media mag besteden, en waar de grens ligt. Hier zijn geen officiële richtlijnen voor: het is vooral belangrijk dat media één van de, dus niet de enige, activiteiten is waar je kind dagelijks mee bezig is.

Lees meer over MediaDiamant: www.mediawijzer.net/mediadiamant

Te veel gebruik van media op jonge leeftijd kan de breinontwikkeling schaden. Om jonge kinderen hiertegen te beschermen, moeten kinderdagverblijven compleet mediavrij worden gemaakt en, in mindere mate, scholen ook. Hiervoor pleiten wetenschappers van de internationale samenwerkingsorganisatie ELIANT. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.