Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders veel meer kwijt aan kinderopvang dan Rijk

De 33 procent-verdeling van de kosten voor kinderopvang tussen overheid, werkgevers en ouders, is ver te zoeken. Adviesbureau Buitenhek analyseerde de Miljoenennota 2014 en concludeert dat niet de overheid en de werkgevers, maar ouders in 2014 het meeste betalen aan kinderopvang: 39 procent. De overheid betaalt dan nog 23 procent.
Ouders veel meer kwijt aan kinderopvang dan Rijk
Foto: ANP Photo

Toen de kosten voor kinderopvang in de jaren 2008 tot en met 2011 de pan uit rezen, wilde toenmalig minister Henk Kamp terug naar een gelijkwaardige verdeling van de kosten van kinderopvang tussen ouders, overheid en werkgevers. In 2008 betaalde de overheid nog 58 procent van de kinderopvang tegenover 18 procent door ouders. In 2012 zijn de kosten na een eerste bezuinigingsronde redelijk gelijkwaardig verdeeld. Maar de extra bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag van 2013 hebben de balans compleet verstoord. Dit lijkt ook in 2014 verder door te werken.

Meevaller: 400 miljoen

Bureau Buitenhek concludeert uit de Miljoenennota dat de ramingen voor 2014 wederom te optimistisch zijn. Dat was in 2013 ook het geval met als gevolg een meevaller op het kinderopvangbudget van 400 miljoen euro. De totale vraaguitval voor dit jaar is geraamd op 9 procent. In werkelijkheid ligt de vraaguitval voor dit jaar al op 13 procent. Volgens Buitenhek betekent dit opnieuw een forse meevaller van ten minste 100 miljoen euro over 2013.

Groei vanaf 2015

Voor 2014 wordt gerekend op een vraaguitval van 1 procent. Vanaf 2015 wordt groei voorspeld voor de kinderopvang van 3 procent. Het kabinet rekent tegen die tijd vooral op extra vraag naar de bso. Bureau Buitenhek vindt dit opmerkelijk omdat de grote vraaguitval in de dagopvang door zal klinken in de bso. De meeste kinderen die naar de bso gaan, zijn ook naar het kinderdagverblijf geweest.

Werkgevers

Buitenhek verwacht verder dat het aandeel van de overheid in de kosten kinderopvang tot onder de 20 procent zal dalen. Het feit dat werkgevers in 2012 meer zijn gaan betalen aan kinderopvang, is niet ten gunste gekomen van ouders maar van de overheid. ‘Omdat het percentage dat werkgevers betalen aan kinderopvang een vast percentage is over de loonsom van bedrijven, zal vraaguitval in de kinderopvang altijd leiden tot een hoger aandeel in de kosten voor werkgevers en een lager aandeel voor het Rijk’, aldus Buitenhek in het onderzoek.

Bekijk cijfers, grafieken en overige conclusies uit het onderzoek van Bureau Buitenhek hier.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.