Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders gezocht voor onderzoek inclusieve kinderopvang door SZW en Motivaction

In samenwerking met de Directie Kinderopvang van het Ministerie van SZW gaat onderzoeksbureau Motivaction onderzoek doen naar (inclusieve) opvang van kinderen die een extra zorg- en ondersteuningsbehoefte hebben. Het onderzoeksbureau wil hiervoor in gesprek gaan met ouders van kinderen die een extra ondersteuningsbehoefte hebben en die naar de kinderdagopvang/buitenschoolse opvang zouden willen gaan.
iStock

Inzichten uit het onderzoek zullen gaan bijdragen aan het overheidsbeleid met betrekking tot de (inclusieve) opvang van kinderen die een extra zorg- en ondersteuningsbehoefte hebben vanwege bijvoorbeeld een ontwikkelachterstand, een stoornis, een fysieke of een verstandelijke handicap.

Op zoek naar ouders

Motivaction is daarvoor op zoek naar ouders met een kind met extra ondersteuningsbehoefte op de kinderopvang.

  • Dit kan een reguliere kinderopvang zijn, zoals een kinderdagverblijf, peuteropvang, buitenschoolse opvang.
  • Of een zogenaamde ‘plusopvang’ (een hiervoor genoemde opvang die ook extra zorg en ondersteuning biedt).
  • Of een medisch kinderdagverblijf (MKD) of kinderdienstencentrum (KDC).

Uit deze gesprekken wil de overheid leren waar deze ouders tegenaan lopen wanneer zij op zoek gaan naar een passende plek voor hun kind. Ook wil men weten wat de ervaringen zijn met de opvang wanneer (extra) zorg en ondersteuning aangeboden wordt aan deze groep kinderen.

Opzet en planning

Motivaction gaat met dertig ouders in gesprek. Deze gesprekken vinden plaats via videobellen en duren circa 45 minuten. Deelname is op basis van anonimiteit. Nergens worden namen in het rapport vermeld. De insteek is de beleving van de ouders, daar willen ze van leren.  De gesprekken zullen in augustus door twee onderzoekers van Motivaction worden gehouden. Begin oktober neemt de Tweede Kamer het rapport in behandeling en zal ze de adviezen mogelijk opvolgen met aanpassingen op het huidige beleid.

Ouders in contact brengen

Het onderzoeksbureau Motivaction wil graag in contact komen met ouders. Wanneer je als houder of manager ouders hiervoor wil benaderen, neem dan contact op met de brancheorganisatie Kinderopvang via informatie@kinderopvang.nl. Zij zullen dan de contactgegevens van Motivaction doorgeven. Reageren kan tot 10 augustus.

Heel Nederland kon meekijken met de zwangerschap van Ryan Ramharak en partner David Paul Ramharak-Peters, in de documentaire ‘Ryan is zwanger’. Hun kindje Ravi wordt gendervrij opgevoed, ook in de kinderopvang waar Ravi twee dagen per week komt. ‘We laten Ravi zelf ontdekken wat die wilt, ongeacht het geslacht in de broek.’ >> [PREMIUM]

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.