Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouders en ondernemers komen er samen uit’

Ouders krijgen, volgens het nieuwe wetsvoorstel over de positie van ouders, meer te zeggen over kwaliteit van de kinderopvang waar zij klant zijn. Brancheorganisatie Kinderopvang zegt het in grote lijnen eens te zijn met het voorstel van minister Asscher, maar vindt dat de wet vooral moet dienen als kader. In de praktijk komen kinderopvangondernemers en ouders er samen wel uit.
'Ouders en ondernemers komen er samen uit'

De Brancheorganisatie heeft zich, net als de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BOinK) de afgelopen periode gebogen over hoe ouders meer invloed kunnen krijgen op de kwaliteit van het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, de gastouderopvang of de bso. De voorstellen van minister Asscher over meer inspraak voor ouders, kan dan ook op goedkeuring rekenen van de Brancheorganisatie.

Kwaliteit

Toch wil de Brancheorganisatie benadrukken dat de regels in de wet voor veel kinderopvangorganisaties niet nieuw zijn. ‘Op veel plekken gaan kinderopvangondernemers al met ouders in gesprek over kwaliteit’, aldus de woordvoerder in een reactie. De wet is er dus niet om ondernemers op te zadelen met meer regels, maar om vast te leggen hoe de inspraak van ouders op kwaliteit geregeld is en waar ouders terecht kunnen als zij een klacht hebben die niet wordt behandeld.

Alternatieve oudercommissie

De Brancheorganisatie ziet de aangepaste wet dan ook vooral als een kader. Door sommige punten minder gedetailleerd te omschrijven in de wet, geef je kinderopvangondernemers meer vrijheid om er met de ouders samen uit te komen. Volgens de Brancheorganisatie is dit in de praktijk namelijk bijna altijd het geval. Zij is dan ook geen voorstander van het letterlijk vastleggen van een grens voor het organiseren van een alternatieve oudercommissie voor kinderopvangondernemers. ‘Dat voegt niets toe’, aldus de Brancheorganisatie in een reactie.

Ouders krijgen niet alleen meer te vertellen in de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk, ze krijgen ook meer zeggenschap over kwaliteit. Dat blijkt uit het wetsvoorstel dat het ministerie van Sociale Zaken heeft gepubliceerd. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.