Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders dienen minder bezwaren in tegen coronavergoeding dan verwacht

Tot nu toe zijn er bij het ministerie van SZW minder bezwaren ingediend tegen de vergoeding die ouders kregen omdat hun kind niet naar de opvang kon tijdens de lockdown van de eerste coronagolf. Het gaat om 0,6 procent van het totale aantal beschikkingen van ruim 570.000.
onderzoek ouders naar kinderopvangsysteem
iStock

Dat meldt staatssecretaris Van ’t Wout aan de Tweede Kamer. Het gaat hierbij om de terugbetaling van de eigen bijdrage die de ouders hebben betaald tijdens de lockdown. Eerder beloofde het kabinet dat er voor substantiële afwijkingen een herzieningsmogelijkheid zou worden ingericht.

De tegemoetkoming die de ouders ontvingen was een benadering van de daadwerkelijke eigen bijdrage, aldus de staatssecretaris. ‘Als dit bedrag te laag is, kan onder andere komen doordat ouders een lager aantal uren in het systeem hadden staan dan zij daadwerkelijk regulier gebruikten.’

‘Belangrijk om daarbij in ogenschouw te nemen is dat als ouders hun gegevens over het aantal gebruikte uren actualiseren, zij een deel van de kosten alsnog via de kinderopvangtoeslag vergoed krijgen. Dit wordt vaak vergeten,’ aldus Van ’t Wout.

Ruime regeling

Hij benadrukt dat er destijds gekozen is voor een ruime regeling, waarin ouders vergoeding ontvangen voor een relatief lange periode. Het nadeel dat sommige ouders ondervinden is hierdoor meestal beperkt is. ‘Ouders ontvangen namelijk voor de periode van 16 maart t/m 7 juni vergoeding, terwijl de kinderopvang en gastouderopvang vanaf 11 mei alweer geheel open waren en de buitenschoolse opvang vanaf die datum weer gedeeltelijk gebruikt kon worden. Vanuit de sector zijn ouders grotendeels gecompenseerd voor het eventuele deel boven de maximum uurprijs.’

 

1 REACTIE

  1. Wat een heel flauw verhaal: Logisch dat weinig mensen bezwaar maken!
    De belastingdienst belt (!) eerst op en vertelt dat in beroep gaan geen zin heeft na bezwaarmaking. Dan krijg je een brief eroverheen dat (wederom) bezwaar geen zin heeft, terwijl het Rijk meerdere malen heeft verteld dat alle kosten geheel zouden worden vergoed tot de maximum uurprijs.
    Ontmoedigingsbeleid, dus veel mensen durven niet meer, omdat ze toch bij in beroep gaan € 48 aan griffierkosten moeten betalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.