Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ouders ondervraagd over vaccinatiebeleid kinderopvang

Ouders met een kind in de kinderopvang kunnen een mailing verwachten van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). Hierin staan zeven vragen over hoe zij de informatievoorziening over besmettelijke ziekten vanuit de kinderopvang ervaren en of zij bekend zijn met de aanwezigheid van ongevaccineerde kinderen in de groep van hun kind.
Ouders ondervraagd over vaccinatiebeleid kinderopvang
Foto: ANP

BOinK hoopt met de enquête een beeld te krijgen van de manier waarop de kinderopvang omgaat met besmettelijke ziekten en niet-gevaccineerde kinderen. De enquête bestaat uit vijf gesloten vragen, maar vraagt met twee open vragen ook om de mening van ouders: hoe willen zij geïnformeerd worden over niet-ingeënte kinderen en wat vinden zij eigenlijk van niet-ingeënte kinderen in de kinderopvang?

Ondernemers

Ook kinderopvangorganisaties kunnen een uitnodiging verwachten om aan de enquête mee te doen. Deze vraag komt alleen niet vanuit BOinK, maar vanuit het RTL Nieuws dat de enquête in samenwerking met BOinK is gestart. RTL benadert ondernemers in de kinderopvang over hun beleid ten opzichte van niet-ingeënte kinderen op de groep. De uitkomsten van de enquête worden begin volgende week verwacht.

Discussie

De aanleiding voor de enquête is natuurlijk de mazelenuitbraak in een Haags kinderdagverblijf. Dit voorval leidde tot veel discussie over het al dan niet weigeren van niet-ingeënte kinderen op de groep. BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma nam het initiatief in deze discussie door als één van de eersten de vraag te stellen of de kinderopvang wettelijk gezien mogelijkheden heeft om kinderen die niet zijn ingeënt te weigeren op de groep. Jellesma gaf toe dat een antwoord op deze vraag niet eenvoudig te geven is.

Moet de kinderopvang kinderen die niet zijn ingeënt tegen mazelen kunnen weigeren? Na een incident in een Haags kinderdagverblijf waarbij een baby besmet en ernstig ziek werd, is de discussie actueler dan ooit. Lees meer

Ouders attenderen

Ook jullie ouders kunnen de enquête van BOinK in hun inbox verwachten. Misschien is het handig om hen daarop te attenderen. Zodra de uitslag van de enquête bekend is, vermelden we dit op Kinderopvangtotaal.

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Inderdaad, misschien is betere voorlichting over vaccineren überhaupt meer gepast. Ik heb nooit écht geweten dat vaccineren een keuze is, en welke risico’s eraan kleven. Misschien naïef, maar je volgt de lijn en vertrouwd het cjg. Wanneer krijgen ouders vooraf de bijsluiter te zien? Als ik eerder had geweten wat ik nu wel weet had ik hele andere keuzes gemaakt voor mijn kind. Nb, ik ben zeker niet tegen vaccineren, maar wel voor meer keuze en openheid omtrent de vaccinaties.

 3. Ik sluit me geheel aan bij de vorige reactie! Onzinnige bangmakerij. Ik denk dat er op veel groepen wel een kind zit wat (deels)niet gevaccineerd is. Moet je zien hoe dat altijd goed gaat! Dit onderzoek werkt ontzettend stigmatiserend en lijkt me niet ik het belang van de kinderen. De kans dat er een besmetting door een niet-gevaccineerd kind optreed is vrijwel nihil. De nasleep van een stigma wel/niet gevaccineerd lijkt me vele malen erger.

 4. Het zou heel fijn zijn als dat hele vaccinatiebeleid eens op de schop gaat. De angstmakerij over zogenaamde dodelijke ziekten… ik wordt er strontziek van!
  Als het dan over voorlichting gaat: laat de overheid ons ouders nu eindelijk eens EERLIJK gaan vertellen wat voor rotzooi er allemaal in die vaccinaties zitten. Kankerverwekkende stoffen, DNA van apen…En toegeven dat vaccineren geen enkele garantie geeft op niet ziek worden.
  Het vaccineren is VRIJWILLIG, dus hoeft de kinderopvang geen enkel beleid te hebben ten aanzien van kinderen die niet gevaccineerd zijn!
  Ik vraag me af waar Boink nu werkelijk op aan wil sturen met dit onzinnige onderzoek…

 5. Hallo,
  Bij ons komt gelijk de vraag naar boven hoe BOINK aan alle mailadressen denkt te komen van de ouders?
  En natuurlijk is het weer eens jammer dat wanneer er iets is gebeurt er ‘paniek’ ontstaat en er aandacht is voor een onderwerp. Gaan we nu weer mooie protocollen krijgen, wordt de GGD hier ook bij betrokken etc etc. Het is ook alweer even geleden dat we een Hype hebben gehad 🙁

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.