Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders betalen steeds meer bij aan de kinderopvang

Ouders moeten steeds vaker extra bijbetalen voor de kinderopvang. De uurtarieven van 65 procent van het dagopvangaanbod en 87 procent van het buitenschoolse opvangaanbod liggen hoger dan het maximum kinderopvangtoeslagtarief van de overheid.
AdobeStock

Dat blijkt uit onderzoek door Bureau Buitenhek, in opdracht van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Bureau Buitenhek deed in 2018 (in opdracht van de BK, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en BOinK) onderzoek naar het verwachte kosteneffect van de aanpassing in de beroepskracht-kindratio (bkr) in de Wet IKK. Om deze ramingen te toetsen aan de werkelijke praktijk, heeft de BK Buitenhek gevraagd de gerealiseerde kosteneffecten in 2019 te inventariseren.

Kosteneffecten bkr

Biedt de aanpassing van het maximum te vergoeden uurtarief (het toeslagtarief) voldoende dekking voor de extra gemaakte kosten door de aangepaste bkr? Uit de Monitor 2019 blijkt dat de nieuwe bkr gemiddeld een kosteneffect van 6,9 procent heeft op de uurprijs. Dat is 2,1 procent hoger dan de raming van het Rijk in 2018: 4,7 procent. Voor de dagopvang bedraagt de gemiddelde tariefstijging zelfs 8,6 procent, tegenover de door het Rijk geraamde stijging van 7,7 procent.

Uurtarief

Ook concludeert Buitenhek dat de meeste kinderopvangaanbieders de werkelijke kosteneffecten niet volledig hebben doorberekend in de uurtarieven van 2019. Voornamelijk kleinschalige kinderopvangorganisaties hebben de tarieven onvoldoende verhoogd om de extra kosten te dekken, die gemaakt worden door onder andere extra personeel aan te nemen of de babygroepen te verkleinen. Dit kan betekenen dat de tarieven in 2020 door het merendeel van de aanbieders extra geïndexeerd worden om het oplopende dekkingstekort te financieren, en niet verder in te leveren op de beperkte winstmarges.

Dagopvang

Uit de steekproef door Buitenhek blijkt dat 65 procent van het dagopvangaanbod in 2019 hoger geprijsd is dan het maximum toeslagtarief. In 2018 was nog 44 procent van het dagopvang aanbod hoger geprijsd dan het maximum toeslagtarief.

Buitenschoolse opvang

Ruim een kwart (27 procent) van het bso-aanbod kon in 2018 nog bekostigd worden met het toeslagtarief voor buitenschoolse opvang, in 2019 is dat aandeel gedaald naar 13 procent. Bij het ontwerp van de Wet kinderopvang was het uitgangspunt dat met het toeslagtarief 80 procent van het opvangaanbod in Nederland bekostigd zou moeten kunnen worden. Op basis van een landelijke steekproef onder 2.309 bso-locaties blijkt een gemiddeld uurtarief voor bso’s van € 7,20 in 2018. Het gemiddeld uurtarief voor bso’s in 2019 (via dezelfde steekproef) is € 7,33. Het gemiddelde uurtarief voor bso’s is dus niet gedaald met 0,9 procent, zoals door het Rijk werd geraamd vanwege de verruiming van de bkr, maar stijgt met 1,8 procent.

Brancheorganisatie

De BK heeft bovengenoemde resultaten en conclusies in een brief toegestuurd naar de Tweede Kamer voor het Algemeen Overleg op donderdag 20 juni. Dinsdag 18 juni heeft de BK de resultaten uit de monitor al gecommuniceerd tijdens haar Algemene Ledenvergadering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.