Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oudercommissies hebben adviesrecht over IKK

Oudercommissies hebben adviesrecht over veranderingen in het beleid naar aanleiding van de Wet IKK. BOinK raadt oudercommissies aan om zo vroeg mogelijk betrokken te raken bij de veranderingen die kinderopvangorganisaties willen gaan doorvoeren.
Foto: iStock

In een speciaal factsheet legt belangenvereniging BOinK aan oudercommissies uit wat de Wet IKK is en wat het adviesrecht van oudercommissies inhoudt.

Pedagogisch beleid

Oudercommissies hebben al op meerdere onderwerpen adviesrecht. De Wet IKK is zo veelomvattend, dat het ook wijzigingen meebrengt op terreinen waar ouders al adviesrecht over hebben. Denk aan wijzigingen in het pedagogisch beleid, beleid op het gebied van veiligheid en gezondheid, beleid rondom voorschoolse educatie of de kwaliteit van het personeel.

Peuterspeelzalen

Alle onderwerpen die als gevolg van IKK tot beleidsveranderingen leiden bij kinderopvangorganisaties moeten in zijn geheel of gedeeltelijk worden voorgelegd aan de oudercommissie. Vanaf 1 januari moeten kinderopvangorganisaties, en ook peuterspeelzalen, aan de meeste eisen voldoen. Ondanks deze verplichting, moet ouders altijd om advies worden gevraagd.

Vertraging

Oudercommissies die nog niks over IKK gehoord hebben van de kinderopvangorganisatie, moeten alsnog zo snel mogelijk betrokken raken. Dit adviseert BOinK in de factsheet. Op deze manier kan in het lopende traject het adviesrecht al worden toegepast en hoeft er aan het eind van het traject geen grote ruimte (tijd) meer ingebouwd te worden voor het adviestraject van de oudercommissie. Dit voorkomt vertraging en levert breed gedragen veranderingen op.


Voorbereiding_IKK-iStock.jpgWat moeten kinderopvangorganisaties voor 1 januari 2018 geregeld hebben? Wat kan nog even wachten en waar ligt de prioriteit? Lees meer in dit artikel

 


Lees hier de factsheet ‘Adviseren over IKK’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.