Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Oproep voor collectieve procedure kinderopvang tegen gemeenten

Procedure

Advocatenbureau Kuijper Advocaten roept houders van kinderopvangorganisaties op om deel te nemen aan een collectieve procedure kinderopvang tegen gemeenten. Ondanks een uitspraak van de Raad van State op 21 december 201,  gaan veel gemeenten nog steeds door met het beboeten van kinderopvangorganisaties. Dit terwijl de uitspraak was dat gemeenten helemaal niet bevoegd zijn om de beleidsregels kwaliteit kinderopvang te handhaven.

Verhalen op de overheid
Soms leidt deze handhaving van gemeenten tot de beëindiging van kinderopvang of de opvang van een gastouder. Meestal is er sprake van bedrijfsschade en onkosten. Kuijper benadrukt dat de impasse waarin het handhavingsbeleid nu verkeert geen aanleiding is om de kwaliteitsnormen naast je neer te leggen, maar vindt wel dat ondernemers een beroep moeten kunnen doen op hun rechten. Hij acht de kans groot dat eerder gedane betalingen of onkosten vanwege geleden schade te verhalen zijn op de overheid. Kuijper: ‘Het kan gaan om vorderingen van (tien)duizenden euro’s. Wellicht de moeite waard om te kijken of deze zaken samen een kans maken.’

Financieel voordeel
Het groeperen van procedures heeft een financieel voordeel: ten eerste is het mogelijk om bij een vermoeden van onrechtmatig overheidshandelen de zaak kosteloos te laten beoordelen door het advocatenbureau. Ten tweede komen de proceskosten lager uit dan bij individuele procedures. Iedereen die vermoedt een kans te maken op terugvordering kan relevante beschikkingen van GGD en gemeenten en bewijzen van onkosten en schade sturen naar: info@kuijperadvocaten.nl. Meedoen kost 900 euro per houder of gastouder.

Herstellen toezicht
Minister Kamp liet in januari weten dat het toezicht op kinderopvang zo snel mogelijk hersteld zou worden. Zowel Tweede Kamerleden als de VNG maakten zich zorgen over veiligheid en handhaving in de kinderopvang toen bekend werd dat de Raad van State gemeenten niet langer toestaat de beleidsregels kinderopvang te handhaven. Sindsdien zijn steeds meer gemeenten kinderopvanglocaties en gastouders gaan beboeten en handhaven, soms met alle gevolgen van dien. Lees meer op kuijperadvocaten.nl >>

Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

 1. Het zou handig zijn om de wet en kader van de kinderopvang duidelijk en helder te maken.
  In de praktijk blijkt in één gemeente heel anders de wet kinderopvang anders te intrepeteren dan de ander.
  Ik vind dat dat niet kan, als kinderopvang ondernemer, zeker niet omdat je er aan moet voldoen, maar waar dan aan?
  Bijvoorbeeld: documenten moeten toegankelijk zijn voor ouders.
  Dat betekend in de ene gemeente dat het best in de leidsterkamer/kantoor mag liggen bij de andere gemeente moet het in de centrale hal liggen.
  Kijk dat moet niet kunnen en daar moet eens duidelijkheid in het gehele land komen, voordat ze met boetes moeten komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.