Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opluchting over bijplussen peuteropvang door gemeente

Brancheorganiatie Sociaal Werk Nederland is blij met het bericht dat gemeenten mogen bijplussen om kortdurende peuteropvang betaalbaar te houden voor werkende ouders. Deze aanvullende uitleg van staatssecretaris Tamara van Ark geeft gemeenten die hiermee vastliepen nieuwe mogelijkheden.
AdobeStock

Sociaal Werk Nederland laat weten de handreiking over dit onderwerp ‘Juridische vraagstukken harmonisatie’ op dit punt te hebben aangevuld.

Duur product

Als peuterspeelzaalwerk en kinderopvang vanaf 2018 geharmoniseerd zijn, kunnen werkende ouders die gebruikmaken van opvang in een peuterspeelzaal een beroep op kinderopvangtoeslag. Maar kortdurende opvang in een peuterspeelzaal is een duurder product dan hele dagopvang in een kinderdagverblijf. Gemeenten trokken aan de bel omdat zij vermoedden dat kortdurende peuteropvang voor werkende ouders veel duurder werd dan hele dagopvang.

Gelijk speelveld

Sociaal Werk Nederland ging hierover in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken. In een Kamerbrief van staatssecretaris Van Ark kwam vorige week dan eindelijk het verlossende woord. Gemeenten mogen bijplussen, oftewel een extra subsidiebedrag verstrekken aan ouders met recht op kinderopvangtoeslag zodat de peuterspeelzaal voor hen betaalbaar blijft. Zij schreef: ‘het is denkbaar dat gemeenten indirect een rol vervullen voor werkende ouders door het omlaag brengen van de uurprijs, zolang een gelijk speelveld voor alle kindercentra wordt geborgd en er rekening wordt gehouden met het staatssteun- en mededingingsrecht.’

Aanvullende kwaliteitseisen

In de oude handreiking van Sociaal Werk Nederland en de VNG stond nog dat bijplussen juridisch alleen houdbaar was als die plus toegeschreven kon worden aan aanvullende kwaliteitseisen. Dat maakte het voor gemeenten bijzonder lastig om dit daadwerkelijk te doen. Sociaal Werk Nederland is blij dat de staatssecretaris de signalen uit de praktijk serieus heeft genomen en richting geeft in de interpretatie van de wetgeving.

Financiering

In de handreiking staat welke keuzemogelijkheden gemeenten hebben om de financiering van peuteropvang te organiseren. In een schema staan de drie opties vermeld: inkoop van opvangplekken, subsidie aan een organisatie of aan ouders of een open-huis-model. Alle drie de opties brengen nieuwe uitdagingen met zich mee die in de handreiking ook worden uitgelegd. Daarbij speelt mee dat gemeenten zich zowel subsidierechtelijk, aanbestedingsrechtelijk als staatssteunrechtelijk aan de regels houden.

Bekijk hier de aangevulde handreiking Juridische vraagstukken harmonisatie


Hoe staat het er eigenlijk voor met de harmonisatie? Op het slotcongres Harmonisatie van Sociaal Werk Nederland bleek dat de harmonisatie in ongeveer 70 procent van de gemeenten is afgerond en dat de overige 30 procent hiermee bezig is. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.