Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opa- en omaopvang is geen ondernemerschap

Opa’s en oma’s die als volwaardig gastouder op hun kleinkind(eren) passen, maar verder geen klanten hebben, mogen dat geen ‘onderneming’ noemen en als het zodanig aangeven bij de Belastingdienst. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Den Bosch afgelopen februari.
Gastouder ondernemerschap.jpg
De gastouder had op geen enkele wijze aan acquisitie gedaan

De zaak ging om een oma die vier dagen per week als gastouder voor haar drie kleinkinderen zorgde. Zij beschikte over het vereiste diploma ‘Helpende zorg en welzijn, specialisatie gastouderschap’ en stond ingeschreven bij een gastouderbureau. De vrouw gaf bij de Belastingdienst haar omzet aan als ‘winst uit onderneming’.  Zij hield daardoor ook rekening met de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Enige klanten

Maar de Belastingdienst vond dat de werkzaamheden van deze gastouder zich kwalificeerden als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Eerder gaf rechtbank Zeeland- West Brabant de Belastingdienst gelijk. In hoger beroep gaf het Hof in Den Bosch de Belastinginspecteur ook gelijk. De belangrijkste reden hiervoor is dat de zoon en de kleinkinderen van de gastouder de enige klanten waren. Het was daarom niet aannemelijk dat haar werkzaamheden voldoende duurzaam waren.

Aansprakelijk

Daar kwam bij dat de gastouder op geen enkele wijze aan acquisitie had gedaan, dat haar investeringen van zeer geringe aard waren geweest en dat gold ook voor de opbrengsten en kosten. Ook was er volgens het Hof geen sprake van hoge risico’s die bij ondernemerschap horen. De kans dat het gastouderbureau de declaraties niet zou voldoen, was gering en dat haar zoon haar aansprakelijk zou stellen bij ondeugdelijke opvang vond het Hof ook verwaarloosbaar. Dat de gastouder het werk meer dan 4,5 jaar had gedaan, deed daar verder niks aan af.

Brancheorganisatie voor gastouders VGOB distantieert zich van het standpunt van collega-gastouderbureaus die kinderopvangopvangtoeslag voor opa- en oma-opvang willen behouden. ‘Gastouderopvang is toe aan de volgende stap in professionaliseren’. Lees meer over deze discussie.

Meer weten? Bekijk een korte samenvatting van de uitspraak hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.