Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kinderopvang dicht tot en met tenminste 17 januari 2021

De kinderopvang moet dicht van woensdag 16 december tot en met tenminste zondag 17 januari. Dat heeft het Kabinet besloten: 'We hebben geen keus.' Ouders met cruciale beroepen kunnen, net als tijdens de eerste lockdown, gebruik maken van noodopvang.
Afbeelding van Mammiya via Pixabay

Dat werd gemeld tijdens de live tv-toespraak van premier Rutte, op maandag 14 december om 19.00 uur. ‘De kinderopvang blijft alleen open voor kinderen die kwetsbaar zijn en voor ouders met cruciale beroepen. Net als dit voorjaar’, zei Rutte daarover.

Ook scholen, niet-essentiële winkels, musea en theaters gaan dicht van dinsdag 15 of woensdag 16 (onderwijs) december tot en met maandag 18 januari (onderwijs) of dinsdag 19 januari. Onderwijs op afstand wordt de norm. Contactberoepen zoals kappers en massagesalons moeten sluiten en mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven.

Druk op de zorg

Deze drastische maatregelen worden genomen omdat het aantal besmettingen hard is opgelopen (gemiddeld 9.000 besmettingen per dag) en de druk op de zorg te groot wordt. ‘Mensen lopen op hun tandvlees, de rek is eruit en dan moet het griepseizoen nog beginnen’, zei Rutte.

Andere regeling noodopvang

Noodopvang die door een kinderopvangorganisatie wordt geboden is alleen beschikbaar voor kinderen van ouders die een contract hebben met de kinderopvang en voor het aantal uren dat in het contract is afgesproken. Dit is dus anders dan de situatie in het voorjaar. Ook is er ditmaal geen 24-uursopvang.

Brancheorganisaties teleurgesteld

De sluiting van de kinderopvang kan op begrip rekenen bij de brancheorganisaties, maar teleurstelling is er ook. ‘We herinneren ons allemaal de spagaat waar ouders dit voorjaar in terecht kwamen.’

Overzicht cruciale beroepen tijdens lockdown

In het basis- en voortgezet onderwijs en bij instellingen voor mbo-, hbo- en wetenschappelijk onderwijs wordt alleen afstandsonderwijs gegeven. Kinderen met ouders die werken in een cruciaal beroep kunnen wel naar de basisschool of de kinderopvang of buitenschoolse opvang. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zoveel mogelijk zelf de kinderen op te vangen.

Lijst van cruciale beroepen

  • Personeel werkzaam in vitale processen.
  • Zorg, jeugdhulp en (maatschappelijke) ondersteuning, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
  • Leraren en personeel benodigd op onderwijsinstellingen, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens.
  • Openbaar vervoer.
  • Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst.
  • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel.
  • Inzamelen, vervoeren, recyclen en verwerken van afval, afvalwater en vuilnis.
  • Kinderopvang.
  • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
  • Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard):
    • Meldkamerprocessen
    • Brandweerzorg
    • Ambulancezorg
    • GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio)
    • Crisisbeheersing van de veiligheidsregio’s
  • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincies,gemeenten en waterschappen), bijvoorbeeld betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades, justitiële inrichtingen en forensische klinieken.
  • Onmisbare facilitaire of ondersteunende functies (denk aan schoonmaak, beveiliging, toezicht, ICT) ten behoeve van een van bovenstaande cruciale beroepsgroepen.

3 REACTIES

  1. Mogen stagiaires stage blijven lopen op de noodopvang in de kinderopvang?
    Veel studenten van mij krijgen te horen dat dit niet meer mag. Ik denk dat dit een beslissing is van de opvang zelf, niet vanuit de overheid ingegeven. Maar ik kan ook iets gemist hebben.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.