Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook in 2017 investeringen in kinderopvangtoeslag

Het kabinet is van plan om vanaf 2017 nog eens 100 miljoen euro te besteden aan kinderopvangtoeslag. Zo wordt kinderopvang voor ouders ook na volgend jaar iets goedkoper. Over dit plan, dat deel uitmaakt van het Belastingplan, moet nog worden gestemd in de Tweede Kamer.
'Dit is goed nieuws voor alle ouders en kinderen in Nederland'
'Dit is goed nieuws voor alle ouders en kinderen in Nederland' - Foto: iStock

Vanaf 2016 gaan ouders in hun portemonnee al merken dat kinderopvang goedkoper is dan de afgelopen jaren. Dan gaat de 290 miljoen euro investering en de 16 miljoen indexering van de kinderopvangtoeslag in.  Maar het kabinet heeft ook nagedacht over 2017. Het voorstel is om dan nog een 100 miljoen euro te investeren in kinderopvangtoeslag.

Goed nieuws

‘Dit is goed nieuws voor alle ouders en kinderen in Nederland’, zegt Leo Houwen, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang. ‘De politiek lijkt hiermee onze herhaaldelijke oproep om meer geld in de kinderopvang te investeren serieus te nemen.’

Begroting kinderopvang

De afgelopen jaren houdt het ministerie flink wat geld over op de begroting voor de kinderopvang. Ouders maakten door de bezuinigingen van de laatste jaren minder gebruik van kinderopvangtoeslag dan was begroot. Het gevolg is dat er een onderbesteding op de kinderopvangbegroting is ontstaan die in 2016 is opgelopen tot 300 miljoen euro en in 2019 tot 450 miljoen euro. De huidige investeringen zorgen ervoor dat de kosten voor kinderopvang weer evenwichtiger worden verdeeld tussen ouders, overheid en werkgevers.

De investeringen betekenen ook goed nieuws voor werkzoekenden. Er zouden volgens een prognose van sectorfonds FCB de komende drie jaar 10.000 banen bij komen in de kinderopvang. Het aantal extra kinderen schatten zij op 75.000. Lees meer >>

Stemming

De extra investering van 100 miljoen euro in 2017 is nog niet definitief. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het volledige Belastingplan waar deze investering deel van uit maakt. Of er na goedkeuring in de Tweede Kamer ook een meerderheid voor het plan is in de Eerste Kamer, wordt nog spannend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.