Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online magazine kindermishandeling voor kinderopvang

De laatste uitgave van het online tijdschrift over kindermishandeling en geweld richt zich helemaal op de kinderopvang en dan specifiek op pedagogisch medewerkers en gastouders. Het magazine van de Augeo Foundation is gratis in te zien en online door te bladeren.
Online magazine kindermishandeling voor kinderopvang
Foto: ANP Xtra

‘Professionals die met kinderen werken, moeten zich goed realiseren hoe waardevol het voor een verwaarloosd kind is dat iemand liefdevol met hem of haar omgaat’, zegt hoogleraar Bernet Elzinga in de speciale uitgave voor de kinderopvang. In de editie komt een kind aan het woord dat zelf mishandeld werd. Zij vertelt hoe ze uiteindelijk een leraar in vertrouwen nam. In het blad ook antwoord op de vraag: hoe herken je emotionele verwaarlozing? En een reportage over de Meldcode Kindermishandeling in de praktijk van kinderdagverblijven, bso’s en in de gastouderopvang.

Werken in de kinderopvang

‘Jonge kinderen verzorgen is een belangrijk vak, dat alle credits, een passende beloning en vooral een hele goede beroepsopleiding verdient’, zegt hoofdredacteur van het blad Mariëlle Dekker. Zij vindt het niet gering wat er op pm’ers en gastouders afkomt. De hersenontwikkeling moet gestimuleerd worden, maar er zijn bedreigingen die deze ontwikkeling kunnen blokkeren met alle gevolgen van dien. Daarom moeten professionele opvoeders constant opletten of de ontwikkeling van kinderen door mishandeling van volwassenen bedreigd wordt.

Alle kinderopvangorganisaties en gastouders moeten vanaf 1 juli 2013 een stappenplan klaar hebben liggen voor het signaleren en melden van kindermishandeling. Wat houdt dat in? Lees meer

Bespreken met ouders

Het nummer geeft vooral veel tips: stel je maakt je zorgen over een kind, hoe bespreek je dat op de juiste manier met ouders? En er worden 10 voorbeelden van lichamelijk contact tussen volwassenen en kinderen gegeven, zoals knuffelen of een potje stoeien. Maar wanneer ontaardt dit contact in grensoverschrijdend gedrag? Augeo Foundation publiceert niet alleen het magazine over kindermishandeling, maar biedt ook cursussen aan over de Meldcode Kindermishandeling voor pm’ers en gastouders.

De Kindcheck

KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO) besteedt ook aandacht aan de aanpak van kindermishandeling. In de e-brochure FR!S staan allerlei aanbieders van trainingen over de Meldcode Kindermishandeling. Verder besteedt KNGO kort aandacht aan ‘de Kindcheck’, die ook onderdeel uitmaakt van de Meldcode. Hierbij gaat het niet om het signaleren van problemen bij kinderen, maar bij ouders. Ruikt een ouder regelmatig naar alcohol of is een ouder ernstig depressief, dan is het belangrijk dat een gastouder dit ook vermeldt aan de bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau. Lees meer op kngo.nl

Nieuwsgierig naar de gratis editie van tijdschrift over kindermishandeling en geweld? Bekijk de artikelen hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.