Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Onderzoek naar effect bezuinigingen op aantal gewerkte uren

Onderzoek naar effect bezuinigingen op aantal gewerkte uren

Staatssecretaris De Krom heeft toegezegd dat de Kamer in 2013 wordt geïnfomeerd over het effect van de bezuinigingen op de kinderopvang op het aantal gewerkte uren. Ook krijgt de Kamer in het tweede kwartaal van 2013 terugkoppeling over de stand van zaken in de kinderopvang. Dit beloofde De Krom tijdens het Algemeen Overleg over de kinderopvang.

Volgens de staatssecretaris die nog altijd minister Kamp vervangt, hebben de investeringen in de kinderopvang van de laatste jaren maar beperkt invloed gehad op de arbeidsparticipatie van moeders. Tussen 2005 en 2009 gingen 100.000 extra jonge moeders aan het werk. Slechts 20.000 van hen gingen aan de slag door de toeslag. ‘Omgekeerd werkt het dus ook zo dat de bezuiniging op de kinderopvangtoeslag een relatief beperkt effect heeft’, aldus De Krom.

Minder uren
Jesse Klaver van GroenLinks drong erop aan om het effect van de bezuinigingen op de kinderopvang te meten in het aantal gewerkte uren door vrouwen. Volgen hem kiezen veel vrouwen ervoor om te blijven werken, maar dan wel minder uren in de week. De cijfers van de Krom zouden dan ook niet een reëel beeld geven van de werkelijkheid. De Krom gaf aan dat de effecten voor 2012 nog lastig zijn in te schatten.

Arbeidsparticipatie
In 2013 wordt er naar verwachting nog eens 205 miljoen euro bezuinigd op de kinderopvang. Vooral ouders met midden- en hogere inkomens gaan dit merken. Krom verwacht dat, op basis van eerdere cijfers, dit nauwelijks effect zal hebben op de arbeidsparticipatie. Hij schat een daling in van 0,1 procent voor 2013.

Kostprijs kinderopvang
De staatssecretaris zei dat er onderzoek gedaan wordt naar de kostprijs van de kinderopvang. Veel organisaties kiezen er vanwege stijgende kosten voor om boven het maximum uurtarief te zitten. De Kamer wil weten of er voor het maximum-uurtarief nog wel degelijke kinderopvang aangeboden kan worden en of ouders die meer betalen, alleen maar extra betalen voor luxe of omdat dit noodzakelijk is voor goede kinderopvang.

Petitie Kinderopvang
Vlak voor het Algemeen Overleg bood de Brancheorganisatie 10.000 handtekeningen aan de woordvoerders kinderopvang in de Tweede Kamer aan. Hiermee komen ze in opstand tegen de nieuwe bezuinigingen op de kinderopvang in 2013. De Krom stelt dat de bezuiniging ‘ronduit vervelend’ is, maar wel noodzakelijk. Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer om er nog iets tegen te doen: PvdA en VVD lieten de bezuiniging in het recent gesloten deelakkoord in stand en zijn zolang de formatie loopt niet van plan iets te zeggen over eventuele bezuinigingen of investeringen voor de toekomst.

ANP Photo, Koen Suyk

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Kinderopvang per uur afnemen lijkt een mooi ideaal.. echter de kosten blijven voor een organisatie gelijk (je moet toch de hele dag open en daarop personeel inzetten), ouders gaan per uur betalen, dus de inkomsten gaan omlaag… dat match niet met elkaar, hierdoor zal de prijs van de kinderopvang omhoog moeten ,wat weer niet ideaal is, omdat de kinderopvang al zo duur is en steeds duurder wordt. Ouders moeten steeds meer zelf betalen en krijgen steeds minder toeslag terug. Het mooiste zou zijn om de dagen en dagdelen te handhaven en EXTRA uren per uur af te kunnen nemen. Zo heb je een win-win situatie voor zowel de organisatie als de ouders.

  3. Een toezegging die naar mijn idee mosterd na de maaltijd is! Berekeningen worden gebasseerd op periodes van 2005 tot 2009. Actuele cijfers lijken er niet of nauwelijks te zijn. Vanaf 2009 hebben meerdere wijzigingen en bezuinigingsrondes plaats gevonden. Het lijkt alsof alleen cijfers worden gehanteerd die in het straatje van de minister passen. Cijfers m.b.t. vraaguitval, wanbetaling, failliet gaan van organisaties spreken voor zich, maar worden niet meegewogen. Vervolgens wordt er wel onderzoek gedaan naar de hoogte van de uurprijs binnen de kinderopvang.
    Het beperkt niet alleen de arbeidsparticipatie van vrouwen, maar ook van de huidige en toekomstige (vooral vrouwelijke) medewerkers binnen de kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.