Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek BK: ‘80 procent houders vindt toenemend aantal zzp’ers zorgelijk’

Onlangs hield de Brancheorganisatie Kinderopvang een enquête onder haar leden over het toenemend aantal zzp’ers in de kinderopvang. De belangrijkste resultaten: de overgrote meerderheid vindt het negatief dat er steeds meer zzp'ers werkzaam zijn in de branche én meer dan de helft heeft vaste medewerkers zien vertrekken om als zelfstandige aan de slag te gaan.
pedagogisch medewerker
Beeld: AdobeStock

Het onderwerp zzp’en in de kinderopvang leeft: de enquête van de Brancheorganisatie Kinderopvang is maar liefst 120 keer ingevuld. Bijna de helft (48%) van de respondenten vertegenwoordigt een organisatie tot 50 medewerkers. De middelgrote organisaties (tussen de 20-250 medewerkers) waren met 31% vertegenwoordigd en ruim 20% vertegenwoordigt een grote tot middelgrote organisatie (250 medewerkers of meer).

De belangrijkste conclusie? Het overgrote merendeel van de leden (80%) ervaart een toename van het aantal zzp’ers in de kinderopvang als negatief.

Gevolgen inzet zzp’ers

De inzet van zzp’ers heeft positieve en negatieve gevolgen, blijkt uit de volgende resultaten.

Positieve resultaten inzetten zzp’ers

Meer dan de helft (57%) van de houders zet weleens een zzp’er in. 88% ziet het als positief dat de groep open kan blijven. Daarnaast bieden zzp’ers soms net iets extra’s, bijvoorbeeld een leuke activiteit.

Negatieve resultaten inzetten zzp’ers

Verontrustend is dat 55% aangeeft dat zij pedagogisch medewerkers hebben zien uitstromen als vaste medewerker, omdat zij als zzp’er aan de slag gegaan zijn. 83% zegt hierover dat zij deze voormalige vaste medewerkers niet inhuren als zzp’er uit financiële en principiële overwegingen.

82% zegt dat als gevolg van de hoge kosten van zzp’ers, de kostprijs niet toereikend is. De tarieven zijn zeer wisselend. Bedragen lopen uiteen van gemiddeld € 35 tot € 60 euro per uur met uitschieters tot ver daarboven. 28% geeft daarnaast aan door de inzet van zzp’ers meer administratie te hebben.

Geen inzet van zzp’ers

Niet iedereen zet zzp’ers in, in deze tijden van personeelstekort: 43% van de houders geeft aan dit níet te doen. Daarvoor geven zij de volgende redenen:

  • 62% zegt de kwaliteitseisen niet te kunnen garanderen
  • 60% doet dit vanuit principe niet
  • 54% vindt het te duur
  • 33% geeft aan geen noodzaak te hebben om zzp’ers in te zetten

Onduidelijke belastingregels

Uit veel reacties komt daarnaast naar voren dat er veel onduidelijkheid is over belastingregels (zijn freelance pm’ers wel of niet btw-plichtig?) en mogelijke schijnzelfstandigheid. Kortom: de risico’s voor werkgevers en zzp’ers zijn onvoldoende in beeld. De BK pleit dan ook voor duidelijkheid en heldere communicatie vanuit de overheid.

Terwijl het personeelstekort in de kinderopvang steeds schrijnender wordt, groeit het aantal zzp’ers in de branche daarentegen explosief. Noodgedwongen wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van deze zelfstandig pedagogisch medewerkers. Maar met steeds hogere tarieven, wisselende gezichten op de groep en zzp’ers die geen idee hebben van de risico’s, rijst de vraag: is deze tendens wel zo goed voor de sector? Lees hier meer over zzp’er in de kinderopvang [PREMIUM] >>

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.