Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderhandelingen CAO Kinderopvang opgeschort

Onderhandelingen CAO Kinderopvang opgeschort

De Brancheorganisatie Kinderopvang en de bonden hebben het overleg over de CAO Kinderopvang opgeschort. De partijen worden het niet eens over de gevolgen van de bezuinigingen en de vraaguitval voor de loonontwikkeling in de sector.

Looneis

De werkgevers willen de werkgelegenheid behouden. Zij bieden voor 2012 een beperkt loonbod van 1,1 procent. Dat is gezien de ontwikkeling en inflatiestijging reëel, vinden de werkgevers. De vakbonden bleven bij een looneis op 2 procent, waarop de onderhandelingen bleven steken. Omdat het niet lukt om financiele afspraken te maken, hebben partijen de onderhandelingen voorlopig opgeschort.

Boos
De vakbonden zijn boos dat werkgevers niet willen investeren in kwaliteit en personeel, zo laat de Abvakabo FNV weten. De bond ziet alleen maar verslechteringen in het voorstel van de werkgevers: een loonsverhoging van 1,1 procent is een sigaar uit eigen doos. De werkgevers willen volgens de bond tegelijkertijd de ziektekostenvergoeding van 16 euro per maand laten vervallen. Per Saldo betekent dat een achteruitgang van de koopkracht, aldus de vakbondbestuurder.

Vraaguitval

Uit onderzoek van de Brancheorganisatie Kinderopvang blijkt dat door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag  85 procent van de ondernemers in de kinderopvang in 2011 te maken heeft met vraaguitval. De verwachting is dat de vraag naar kinderopvang in de daaropvolgende jaren verder afneemt. De brancheorganisatie vindt dat de vakbonden met hun looneis geen begrip op kunnen brengen voor deze situatie. 

Kwaliteit
De partijen kunnen elkaar wel vinden op andere terreinen zoals kwaliteit, gezondheid en ontwikkeling van medewerkers, de invoering van een jaarurensysteem en verduidelijking van de CAO-tekst. Het is nog niet duidelijk wanneer de onderhandelingen hervat zullen worden.

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang/Abvakabo FNV/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Ik begrijp niet dat de bond geen begrip kan opbrengen wat betreft het voorstel van de branche. Laten we er van uit gaan dat de lonen ondanks de vraaguitval (het gevolg van de bezuinigingen) worden verhoogd met 2%, het gevolg hiervan kan zijn dat de werkgever geen lonen meer kan betalen. Dan hebben ze geen 2% en ook geen inkomsten uit arbeid meer en kunnen ze bij de UWV een uitkering gaan aanvragen. Wat is wijsheid, begrip opbrengen en kijken hoe de kinderopvang er nu voor staat, en er samen voor zorgen dat er zo min mogelijk kinderopvangorganisaties moeten sluiten en mensen hun baan behouden. En wanneer er betere tijden aanbreken, de werknemers hiervoor belonen voor hun begrip d.m.v. een loonsverhoging die op dat moment geen desastreuze gevolgen met zich mee brengt. Niemand is gebaat bij het toegeven aan een wens die desastreuze gevolgen met zich mee kan brengen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.