Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onaangekondigde inspectie: zo bereid je je beter voor

Carla Overduin
Als de GGD onaangekondigd op de stoep staat en dat eigenlijk net niet handig uitkomt, kun je zomaar alles verkeerd doen met grote gevolgen van dien. Hoe kun je je beter voorbereiden op een onaangekondigd GGD-bezoek? Tips van GGD GHOR Nederland én collega’s.
Tips-GGD.jpg
'Bedenk dat de GGD er niet op uit is om alles in het negatieve te trekken.' - Foto: Fotolia

Cindy Postma, pedagogisch medewerker bij kinder Opvang Kerkrade is één van de professionals die in een artikel over dit onderwerp in tijdschrift Kinderopvang (maartnummer) aan het woord komt. Zij herinnert zich nog goed dat ze flink gestrest kon zijn als onverwacht de GGD-inspecteur voor de deur stond. ‘Ik herinner me dat er ’s morgens een paar collega’s ziek waren en ik met één kind te veel op de groep stond. Dat gebeurde anders nooit. Toen ging de bel: de GGD. ‘ Hoewel ze toen zenuwachtig was, weet ze nu beter met deze situaties om te gaan. ‘Onze directie en locatiemanager geven zoveel positieve feedback, dat ik nu genoeg zelfvertrouwen heb.’

Minpunt

De tip van Cindy aan collega’s is: ‘Motiveer jezelf. (…) bedenk dat de GGD er niet op uit is om alles in het negatieve te trekken. Zij controleren de veiligheid voor de kinderen, maar ook voor ons medewerkers en als ze een minpunt ontdekken, helpen ze je om dat te verbeteren.’

Tips van de GGD

  • Wees jezelf en doe je werk zoals altijd.
  • Als je heel zenuwachtig bent of een black-out hebt, zeg dat dan tegen de GGD-toezichthouder. Kom even tot rust of laat een collega antwoorden.
  • Bespreek de toezichtsbezoeken regelmatig met je team. Wat komt er bij kijken en waar controleert de GGD op?
  • Je kunt de papieren niet vinden? Vaak mag je ze ook later inleveren. Bij de GGDrU mag je bijvoorbeeld diploma’s en VOG’s binnen 24 uur naleveren, pedagogisch beleidsplan, risico-inventarisatie en meldcode Kindermishandeling binnen een week.
  • Bedenk dat de GGD er niet is om minpunten te zoeken. Als de toezichthouder die ziet, komen er aanbevelingen tot verbetering.

Tips uit het werkveld

  • Zorg dat kwaliteit altijd je uitgangspunt is. Positieve feedback van leidinggevenden zorgt dat het zelfvertrouwen van medewerkers groeit.
  • Realiseer je als pedagogisch medewerker dat jij niet alleen verantwoordelijk bent voor wat de GGD ziet. Je voert het beleid van je organisatie uit.
  • Bij onervaren medewerkers is het prettig als een locatiemanager ondersteuning biedt.
  • Bedenk dat zenuwen normaal zijn, maar vertrouw er op dat je goed opgeleid bent om je werk te doen.

De veiligheid van de gastouderopvang staat ter discussie. Ook GGD GHOR Nederland gaf onlangs aan dat het wat hen betreft beter moet in de gastouderopvang. Lees de volledige reactie hier

Abonnees van tijdschrift Kinderopvang lezen het volledige artikel in het maartnummer. Dit nummer is, na inlog, ook digitaal te lezen. Dat kan hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.