Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM legt zich neer bij uitspraak zedenzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich neer bij de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam in de Amsterdamse zedenzaak en gaat niet in cassatie tegen de uitspraak. Het hof veroordeelde Robert M. tot 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het OM had 20 jaar en tbs geëist.
OM legt zich neer bij uitspraak zedenzaak
Foto: ANP Photo

Ook is de 29-jarige M. veroordeeld omdat hij het misbruik filmde en de beelden op internet verspreidde.

M. tekent cassatie aan

‘Wij zijn tevreden met de bewezenverklaring en de opgelegde straf’, maakte het OM woensdag bekend. Daarmee is wat betreft het OM de straf definitief. M. heeft zelf wel voorlopig cassatie aangetekend. Dat moet binnen veertien dagen na de uitspraak van het hof en M. heeft meer tijd nodig om te beslissen of hij de straf daadwerkelijk gaat aanvechten.

Richard van O.

Het hof veroordeelde M.’s man Richard van O. (40) tot vierenhalve jaar cel, terwijl het OM twaalf jaar eiste. O. maakte zich schuldig aan seksueel misbruik van een vijftienjarige jongen, medeplichtigheid aan het misbruiken van één kind door M. en het in bezit hebben van kinderporno. Hij werd vrijgesproken van het medeplegen van en medeplichtigheid aan het misbruik van tientallen andere kinderen op oppasadressen.

Hoge Raad

Het OM ziet geen aanknopingspunten om de feiten bij de hoogste rechter neer te leggen, omdat die alleen maar kijkt of de rechters hun werk goed hebben gedaan. De Hoge Raad kijkt niet naar de inhoud van de zaak. Het hof heeft het bewijs anders gewaardeerd dan het OM eigenlijk wilde en voor zo’n inhoudelijke beoordeling kan het OM in dit geval niet naar de Hoge Raad stappen. Richard van O. was volgens justitie schuldig aan het medemisbruiken van meer dan dertig kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.