Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM eist 12 jaar cel tegen Richard van O.

Richard

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 12 jaar celstraf geëist tegen Richard van O. Hij wordt ervan verdacht dat hij een ondersteunende rol heeft gespeeld bij het misbruiken van tientallen kinderen door zijn echtgenoot Robert M. Zo reed de verdachte zijn man naar de oppasadressen waar hij de misdrijven pleegde. Daarnaast staat hij terecht voor het misbruiken van een destijds 15-jarige jongen en het bezit van een grote hoeveelheid kinderporno.

Substantiële bijdrage
Volgens justitie heeft Van O. ‘een wezenlijke en substantiële bijdrage’ geleverd aan het misbruik door zijn echtgenoot. ‘Van O. was de enige die wist waar M. mee bezig was. Die wist dat M. dagelijks kinderen misbruikte’, aldus het OM. ‘Van O. accepteerde dit, zolang er maar niets tussen zijn huwelijk kwam, en hij heeft de kinderen laten barsten.’

Weinig medeleven
Justitie neemt het de verdachte kwalijk dat hij tijdens het proces heeft geweigerd vragen te beantwoorden en weinig medeleven met de slachtoffers heeft getoond. ‘Veeleer lijkt er sprake van een gebrekkig geweten. Hij vindt de feiten gewoonweg niet zo erg.’ Wat het OM betreft moet de verdachte zich ook laten behandelen voor onder meer zijn afhankelijkheidsstoornis en zijn eigen pedoseksuele gevoelens. Die behandeling moet verplicht zijn, maar hij hoeft niet te worden opgenomen. Het OM volgt hiermee een advies van het Pieter Baan Centrum.

Lees meer in het Dossier Rechtszaak Robert M. >>

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.