Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVWA erkent aansprakelijkheid bij fataal bso-ongeluk

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) erkent toch aansprakelijk te zijn voor het ongeluk in 2015 waarbij, tijdens een bso-uitje, een vierjarige jongetje van een speeltoestel viel en overleed.
ANP

In december 2015, tijdens de kerstvakantie, bezocht een bso-groep een indoor-speelhal in de buurt. Het vierjarige jongetje klom daar op een opblaastoestel waar hij eigenlijk nog niet op had mogen spelen. Hij viel vier meter naar beneden en overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.

Schuldvraag

Lang is er gekeken naar de schuldvraag. Waren de speeltoestellen op orde? Werden kinderen en volwassen begeleiders genoeg gewaarschuwd? Was er genoeg begeleiding van de bso aanwezig? Begin 2017 gaf het Openbaar Ministerie aan dat er aanvullend onderzoek nodig was. Daar kwam onder andere uit naar voren dat het jongetje te jong was om op het toestel te mogen spelen en dat er door de speelhal onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Daarnaast was er vanuit de buitenschoolse opvang te weinig toezicht.

Strafzaak bso-medewerker

Er loopt inmiddels een strafzaak tegen een bso-medewerker en twee medewerkers van de speelhal. Zij worden verdacht van dood door schuld. De rol van de NVWA was lange tijd onduidelijk. De ouders van het jongetje hadden de NVWA wel aansprakelijk gesteld, maar nu zal de familie alsnog aangifte doen zodat de autoriteit strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Speeltoestel verzegeld

Bij een inspectie in 2013 bleek al dat er van het bewuste speeltoestel geen certificaten van goedkeuring aanwezig waren. Die zouden door de eigenaar worden nagestuurd, maar dit is nooit gebeurd. Eigenlijk zou het toestel vervolgens verzegeld moeten worden, maar daar is het nooit van gekomen. Ook de nacontrole bleef uit. Lange tijd beweerde de NVWA dat het toestel überhaupt niet aanwezig was tijdens de controle. Dit blijkt nu dan toch wel het geval te zijn.

Excuses aangeboden

Een woordvoerder geeft nu toe dat er zowel tijdens de inspectie in 2013 als daarna fouten zijn gemaakt. De organisatie biedt de ouders van de jongen excuses aan en gaat met ze in gesprek over een regeling.

Waarom wil het Openbaar Ministerie ook de bso-medewerker vervolgen? Lees meer in dit artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.