Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog 1800 vrijwilligers op peuterspeelzalen

Nog even en er is geen enkel verschil meer tussen de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. Maar daarvoor moeten de peuterspeelzalen wel eerst 1800 vrijwilligers vervangen voor betaalde beroepskrachten. De MOgroep raadt peuterspeelzalen aan tijdig actie te ondernemen.
Nog 1800 vrijwilligers op peuterspeelzalen
Foto: iStock

Peuterspeelzalen hebben nog ruim twee jaar om te voldoen aan harmonisatie-eisen, zoals werken met professionele krachten, toegang voor kinderen met kinderopvangtoeslag, een uitgebreid pedagogisch beleidsplan en inspectie-eisen. De inzet van vrijwilligers is een aandachtpunt, blijkt uit een onderzoek onder peuterspeelzalen in Nederland van Bureau Bartels (in opdracht van de MOgroep). 19 procent van de peuterspeelzalen werkt nog met vrijwilligers. Dat zijn 500 locaties met ruim 1800 vrijwilligers.

Platteland versus de stad

Deze vrijwilligers draaien nu nog als volwaardige groepskracht mee, maar als peuterspeelzalen aan de Wet Kinderopvang moeten voldoen, mag dit niet meer. Vooral in het buitengebied komt het voor dat peuterspeelzalen met vrijwilligers werken (34 procent). In steden werkt slechts 9 procent van de peuterspeelzalen nog met vrijwilligers. De MOgroep roept deze peuterspeelzalen op om, in samenwerking met de gemeente, tijdig actie te ondernemen.

Wat houdt de harmonisatie van peuterspeelzalen precies in? En waarom besloot minister Asscher om de invoering uit te stellen naar 1 januari 2018? Lees meer >>

Structurele kosten

Vertegenwoordigers van de peuterspeelzalen die aan het onderzoek meewerkten, zijn bang dat het vervangen van vrijwilligers voor betaalde krachten hoge structurele kosten met zich meebrengen. Maar er komen ook kosten voor omscholing en transitie (administratie van kinderopvangtoeslag bijvoorbeeld). Een oplossing zien deze peuterspeelzalen voorlopig nog niet.

Overleg met gemeente

In De Gelderlander zegt Coby de Reus, managers van de Stichting Protestants Christelijke Peuterspeelzalen (SPCP) ook geen oplossing te zien voor het financieren van vervangers van zeventien vrijwilligers. ‘We moeten de tarieven verdubbelen als we niets van de gemeenten krijgen.’ Gemeenten krijgen de komende jaren extra geld om kinderen die buiten de kinderopvangtoeslag- en de vve-regeling vallen, te helpen aan een opvangplek. De MOgroep adviseert peuterspeelzalen dan ook om met gemeenten te overleggen wat er mogelijk is.

Opgaan in kinderopvang

Peuterspeelzalen die als peuteropvang functioneren onder een kinderopvangorganisatie zijn veel verder met harmoniseren. Anders is de situatie bij zelfstandige peuterspeelzaalorganisaties waar verhoudingsgewijs vaak wordt gewerkt met vrijwilligers. Peuterspeelzalen noemen het aansluiten bij een kinderopvangorganisatie het vaakst als toekomstscenario.

Vrijwilligers

De vrijwilligers zelf zijn maar mondjesmaat geïnteresseerd in bijscholing. Dit doen slechts 80 vrijwilligers, nog geen 4 procent van alle vrijwilligers op de groepen. Deze  beperkte  scholingsbehoefte hangt  enerzijds  samen  met  de randvoorwaarden die peuterspeelzaalorganisaties aan  een  omscholingstraject stellen. Anderzijds  bestaat bij veel vrijwilligers ook niet de wens om als beroepskracht aan de slag te gaan of is de afstand voor (een deel van) deze groep tot de arbeidsmarkt in de praktijk te groot.

Vind je het goed dat peuterspeelzalen professionaliseren en is het goed om dat o.a. te doen door vrijwilligers op de groep als vaste beroepskracht te verbieden? Reageer >>

Ondersteuningstraject

De MOgroep helpt peuterspeelzalen en gemeenten met het ondersteuningstraject Ondersteuning peuterspeelzaalorganisaties in het kader van harmonisatie. Uit het onderzoek van Bureau Bartels blijkt dat er veel behoefte is aan ondersteuning. De MOgroep richt een helpdesk en FAQ in, publiceert hardreikingen, organiseert bijeenkomst en maakt gebruik van een ambassadeursnetwerk. Ook niet-leden van de MOgroep kunnen hiervan gebruikmaken.


Bekijk het volledige onderzoek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.