Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NJi lanceert opvoedingsproject

In het nieuwste project van het Nederlands Jeugdinstituut ‘Allemaal opvoeders’ worden ouders en professionals bij elkaar gebracht om elkaar te ondersteunen bij het opvoeden van kinderen. Het is vooral bedoeld als extra steun rondom gezinnen.

Pedagogische civil society
Uitgangspunt van het project is dat opvoeden niet langer aleeen een verantwoordelijkheid van afzonderlijke gezinnen mag zijn. ouders hebben behoefte aan informele steun bij de opvoeding. Dat kan binnen formele en informele netwerken: in de buurt, rond de school of langs de zijlijn van het sportveld. Zo ontstaat er een positief opvoedklimaat. met een moeilijke naam noemt het NJi dit de pedagogische civil society.

Twaalf gemeenten doen mee
De komende twee jaar gaan twaalf gemeenten meedoen aan het project van het NJi. Ook de Universiteit van Utrecht is hierbij betrokken. Ze gaan het terrein van de zogenaamde pedagogische civil society verkennen door te onderzoeken of de centra voor jeugd en gezin kunnen bijdragen aan de sociale steun rondom gezinnen. 
Uit onderzoek blijkt dat ouders meer behoefte hebben aan informele steun bij de opvoeding. In wijken waar meer sociale samenhang is, blijken risicovolle opvoedingssituaties – zoals kindermishandeling- af te nemen. Vertsterking van de pedagogische civil society verhoogt de pedagogische en sociale kwaliteit van het samenleven in de woonomgeving. Tegenwoordig bestaan er Centra voor Jeugd en Gezin die laagdrempelige voorzieningen kunnen organiseren om dit doel te bereiken.

Op de website www.allemaalopvoeders.nl kun je allerlei informatie lezen over het project van het NJi. De site bevat ook voorbeelde van succesvolle of inspirerende activiteiten in binnen- en buitenland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.