Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe versie beslisboom: geen nieuwe regels, wel duidelijker

Er is een nieuwe versie van de beslisboom, die met de heropening van de bso op 19 april gebruikt kan worden. De regels zijn niet veranderd, wel zijn een aantal punten verduidelijkt. Zo is bijvoorbeeld ‘meer dan incidenteel hoesten’ aangepast naar ‘veel hoesten’. Bekijk de wijzigingen:
nieuwe-versie-beslisboom-geen-nieuwe-regels-wel-duidelijker
Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

Met de beslisboom kan worden bepaald of een (verkouden) kind naar de kinderopvang/basisschool mag zolang er corona-maatregelen van kracht zijn. De wijzigingen zijn in overleg met AJN Jeugdartsen Nederland en het RIVM doorgevoerd. Het RIVM heeft de beslisboom opnieuw gecontroleerd en goedgekeurd.

De wijzigingen op een rij:

  • ‘Hoesten’ stond op twee plekken in de beslisboom. Dat gaf onduidelijkheid, daarom komt hoesten nu nog maar één keer terug in de boom. Voor de volledigheid: kinderen van 0 jaar t/m groep 8 die af en toe hoesten mogen naar de kinderopvang/school.
  • ‘Meer dan incidenteel hoesten’ is vervangen door ‘veel hoesten’ (conform de formulering in de Handreiking bij neusverkouden kinderen).
  • Aan de inleidende punten (‘bedenk vóór je begint’) is toegevoegd: ‘Heeft het kind corona gehad? Dan is de beslisboom mogelijk tijdelijk niet van toepassing. Vraag de GGD om advies.’ Dit geldt bijvoorbeeld in het geval dat een kind (weer) verkoudheidsklachten krijgt of als een huisgenoot nog corona heeft maar het kind zelf weer uit quarantaine mag.
  • Rechtsboven is een lila kader toegevoegd met verwijzing naar de regels van het RIVM. Deze informatie stond altijd al in de voetnoot. Maar niet voor alle gebruikers was duidelijk de beslisboom niet op zichzelf staat maar een vertaling van de RIVM-richtlijnen is. Daarom is er voor een prominentere plaats voor deze info gekozen.
  • De uitleg van ‘verkoudheidsklachten’ (meest linker, blauwe blok) is aangepast op advies van het RIVM. Inhoudelijk zijn hier geen wijzigingen in.
  • Voor de titel van het groene kader rechtsonder is gekozen voor de positievere formulering: Wanneer mag een kind weer naar de kinderopvang/school?
  • In het groene kader rechtsonder, onder kopje ‘niet getest’, is milde klachten gespecificeerd: ‘verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn) en af en toe hoesten’

De nieuwe versie van de Engelstalige beslisboom volgt binnen een paar dagen.

Download de beslisboom hier >>

Klik hier voor meer informatie over de beslisboom >>

Bron: BOinK

De reguliere bso gaat weer open op maandag 19 april. Dit betekent dat de periodes bekend zijn waarover ouders recht hebben op een compensatie tot het maximale uurtarief. Voorwaarde is wel dat zij de kinderopvangfacturen hebben doorbetaald tijdens de sluiting. De Rijksoverheid onderscheidt drie groepen ouders. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.