Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe verklaringen ouders in zedenzaak

Redactie Kinderopvang
Enkele tientallen ouders zullen gebruikmaken van het spreekrecht tijdens het proces in hoger beroep tegen kindermisbruiker Robert M. en diens levensgezel Richard van O. Dat begint op 5 maart. 'De groep is zelfs groter dan vorig jaar bij de rechtbank', zei hun advocaat Richard Korver donderdag. 'Het leeuwendeel komt met een nieuwe verklaring.'
Nieuwe verklaringen ouders in zedenzaak
Foto: ANP Photo

Daarin zullen zij een actueel beeld schetsen van hun situatie en die van hun kinderen. ‘Van de eerdere verklaringen heeft het gerechtshof ook kennis kunnen nemen, want die zitten in het dossier”, aldus Korver.

Heikel punt
Het aan de ouders toegekende spreekrecht was een heikel punt in het proces bij de rechtbank. De advocaten van M., Wim Anker en Tjalling van der Goot, verzetten zich hevig tegen het uitoefenen van het spreekrecht door ouders, omdat dat destijds wettelijk nog niet kon. Ook verwezen zij naar een toen recente uitspraak van de Hoge Raad.

Wettelijk vastgelegd
Op 1 september is het spreekrecht voor ouders van minderjarigen in een nieuwe wet verankerd. M.’s advocaten zullen de kwestie dus niet opnieuw aan de orde brengen. ‘Wij zullen er geen punt meer van maken, want door de nieuwe wetgeving is het geen issue meer’, zei Van der Goot donderdag. Het gerechtshof heeft van de tien geplande procesdagen er drie uitgetrokken voor de ouders die willen verklaren. Deze zittingen zijn niet openbaar.

Zedenzaak
De rechtbank veroordeelde Robert M. (29) vorig jaar tot 18 jaar cel en tbs wegens ernstig misbruik van 67 vaak zeer jonge kinderen het maken en verspreiden van beelden van dat misbruik. M. werkte niet mee aan een gedragskundig onderzoek in de observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum. Daar adviseerden deskundigen niettemin hem langdurig te verplegen in een tbs-kliniek.

Onderzoek
Op aangeven van M.’s advocaten heeft er nieuw onderzoek plaatsgevonden in de psychiatrische kliniek Oldenkotte. Volgens advocaat Van der Goot is het rapport van de onderzoekers daar deze week voltooid. Over de inhoud wil de raadsman vóór het proces in hoger beroep niets kwijt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.