Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe sponsor gezocht voor mannenonderzoek

Het geld voor het onderzoek naar het belang van mannen in de kinderopvang, is op. Kinderopvangorganisatie Estro die het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam tot nu toe financierde, ziet zich genoodzaakt andere keuzes te maken. Voor Estro ligt de prioriteit, na een forse vraaguitval en ontslagen, alleen bij het waarborgen van de kwaliteit van opvang.
Nieuwe sponsor gezocht voor mannenonderzoek
Foto: ANP Photo

Promovenda Marleen van Polanen moet nog anderhalf jaar onderzoek doen naar de toegevoegde waarde van mannen in de kinderopvang. Ze mag haar onderzoek bij Estro voortzetten en gebruik maken van het bureau op het hoofdkantoor, maar vanaf november ontvangt ze hiervoor geen salaris meer.

Omgaan met jongens

‘Doodzonde’ zegt begeleider en emeritus hoogleraar Kinderopvang Louis Tavecchio in de Volkskrant. ‘Jongens zijn volgens internationale onderzoeken niet direct de favoriet van vrouwelijke pedagogisch medewerkers. Ze worden vaker als lastig en druk gezien. Marleen onderzoekt of er andere interacties ontstaan tussen kinderen en mannelijke of vrouwelijke pedagogische medewerkers. Een mogelijke uitkomst is bijvoorbeeld dat mannen zich toleranter opstellen naar jongens.’

Beelden analyseren

Nog niet eerder werd er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van mannen in de Nederlandse kinderopvang. Veel (mannelijke) pedagogisch medewerkers, wetenschappers en managers zijn nieuwsgierig naar de uitkomsten van het onderzoek van Marleen van Polanen. Zij begon in juli 2011 met haar onderzoek bij Estro en heeft hiervoor al veel medewerkers gesproken, interacties tussen pedagogisch medewerkers en kinderen gefilmd en deze beelden geanalyseerd.

Studiebeurs

Voor Louis Tavecchio, die het onderzoek samen met hoogleraar Ruben Fukkink begeleidt, is het ondenkbaar dat Marleen met het onderzoek moet stoppen. Tavecchio en Fukkink zijn druk bezig om een nieuwe sponsor te vinden. Zij hopen op een studiebeurs van een fonds of andere financiers binnen of buiten de sector.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.