Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe prognose: kosten kinderopvang blijven stijgen

Ondernemers in de kinderopvang zijn volgend jaar nog duurder uit dan verwacht, volgens de aangepaste kostenprognose van AYIT Consultancy. De totale kosten kunnen oplopen tot 4,5 procent, een half procent meer dan eerder werd geraamd.
iStock

Als we de nieuwste versie van de prognose kostenontwikkeling kinderopvang 2020 mogen geloven, krijgt de kinderopvangondernemer in 2020 te maken met hogere kosten. Waar eerder de kostenstijging in de kinderopvang voor 2020 werd geraamd op 1,9 tot 4,0 procent, is dat nu omhoog bijgesteld naar 3,0 tot 4,5 procent.

In het kort

Wat is er veranderd sinds de vorige prognose (juli 2019)?

  • In de Rijksbegroting zijn de percentages voor de sociale premies voor 2020 opgenomen
  • De onderhandelingen over de nieuwe CAO Kinderopvang zijn op 2 september 2019 van start gegaan
  • De prognose voor het inflatiecijfer voor 2020 is door het CPB verlaagd naar 1,3%

Wat gaat er nog veranderen de komende maanden?

  • CAO Kinderopvang (nog niet bekend wanneer)
  • Pensioenpremie (november/december)
  • Definitieve vaststelling van de WW-premie (oktober)

Rijksbegroting

In de nieuwe prognose, die in opdracht van de brancheorganisaties BMK en BK is opgesteld, is onder meer de Rijksbegroting 2020 verwerkt. Daarin is voor de WW-premie een gemiddeld percentage van 4,19 procent genoemd, gebaseerd op een mix van 75 procent vaste en 25 procent flexibele contracten. Dit kan echter per organisatie sterk verschillen. “We raden aan voor de eigen organisatie een specifieke berekening op dit punt te maken”, adviseren de makers van de prognose.

Loonkosten

De loonkostenstijging hangt naast de WW-premie af van onder meer de nieuwe cao Kinderopvang, waarvan de onderhandelingen zijn gestart op 2 september. Omdat deze onderhandelingen nog niet afgerond zijn, kan er slechts in algemene zin een prognose worden gegeven voor de te verwachten stijging van de loonkosten als gevolg van de nieuwe cao, die per 1 januari 2020 geldt. Naar verwachting stijgen de kosten als gevolg van de nieuwe cao met 3,0 tot 3,5 procent.

  • De eis van het FNV van een loonstijging van 5 procent per jaar
  • De verwachting van het CPB van een contractloonstijging voor bedrijven van 2,5 procent in 2020
  • Het bericht dat er – mede door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt – in de meest recent afgesloten cao’s sprake is van een loonstijging tot gemiddeld 3,3 procent

Over de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die per 1 januari 2020 in werking treedt, wordt nog geen geschat effect op de kostenontwikkeling gegeven, omdat daarover nog onderhandelingen gaande zijn.

Salarisschaal

Wanneer werknemers nog niet aan het eind van hun salarisschaal zitten, krijgen zij er in principe jaarlijks een periodiek bij. Ervan uitgaande dat 30 tot 50 procent van de werknemers een periodiek stijgt, is het effect van de periodieke loonsverhoging een stijging van 0,8 tot 1,3 procent van de salariskosten. Ook dit kan per organisatie sterk verschillen.

In- en uitstroom

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt verwachten de makers van de kostenprognose weinig nieuwe aanwas van jongere werknemers, die relatief goedkoper zijn dat oudere werknemers met meer ervaringsjaren. De kostenstijging door in- en uitstroom van personeel wordt daarom geraamd op 0 tot 0,5 procent.

Pensioenpremie

De hoogte van de pensioenpremie voor 2020 wordt pas eind 2019 bekend gemaakt. De prognosemakers gaan in eerste instantie uit van de cijfers over het vorige jaar, en daarmee wordt de kostenstijging geraamd op -0,05 tot +0,1 procent.

Overige kosten

Voor de prognose van de kostenstijgingen voor overige kosten, zoals huisvesting, energie, voeding en vervoer, wordt de actuele raming van het CPB van de inflatie voor 2020 meegenomen: 1,3 procent. De makers van de prognose verwachten voor 2020 geen nieuwe kosten als gevolg van maatregelen uit de Wet IKK.

Totale kostenprognose

Rekening houden met bovenstaande gegevens wordt een stijging van kosten voor 2020 verwacht van afgerond 3,0 tot 4,5 procent. Daarbij tellen de loonkosten voor 71 procent mee in het uiteindelijke resultaat en de overige kosten voor 29 procent.

Bekijk de Update prognose kostenontwikkeling kinderopvang 2020 hier >>

‘De brancheorganisaties laten door ons een algemene kostenprognose maken, maar als ondernemer moet je veel breder kijken dan deze prognose of de indexering van het ministerie. Je moet ook rekening houden met de financiële situatie van jouw organisatie en de lokale concurrentie. Als ondernemer moet je je eigen overwegingen maken wat betreft de tarieven.’ Dat zei Tony Weggemans van AYIT Consultancy. Lees meer

1 REACTIE

  1. Taaleis 3F: Het is mooi dat de gemeente Ronde Venen met 5 kinderopvang organisaties zelf bepaald hebben wat ze uit de taaleis 3F willen halen, maar dat zal denk ik geen invloed hebben op de eis vanuit de overheid dat iedere PM-er die actief is binnen de kinderopvang, dat niveau haalt. Ik neem aan dat iedere PM-er in nederland aan dezelfde eisen moet voldoen en daarvoor een toets o.i.d. positief zal moeten afronden.
    Wat ik wel erg graag zou willen weten is hoe het toetsen van de PM-ers in zijn werk gaat. Waar zou ik daarover iest kunnen lezen? Wordt er daarbij rekening gehouden met individuele PM-ers die bijvoorbeeld serieuze “examen-vrees” hebben?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.