De eerste testrit van de BSO-bus vond plaats in in Baarn. Tijdens deze testrit werden video-opnames gemaakt. Deze zijn nodig voor de verplichte rijtraining van de medewerkers van verschillende bso’s.
De BSO Bus heeft sinds vorige week toestemming van minister Van Nieuwenhuizen om de openbare weg op te gaan. Maar op grond van afspraken die met de kinderopvangsector zijn gemaakt, moeten bestuurders eerst een rijvaardigheidstraining volgen.
Veiliger
Ook in andere opzichten voldoet de BSO-bus aan strengere veiligheidseisen dan de Stint. Zo is de BSO-bus voorzien van een rolbeugel. Verder zijn er onder meer een gevarenlicht, noodstopschakelaar en claxon toegevoegd.
Naast deze technische aanpassingen zijn er dus afspraken met de sector over de veiligheid. Deze houden naast de rijvaardigheidstraining onder meer in dat de bestuurder ten minste 18 jaar oud is, en dat de BSO-bus zoveel mogelijk gebruikt wordt op vrijliggende fietspaden of in 30 km/u zones.
Toezicht door branchepartijen
De branchepartijen BK, BMK en BOinK hebben een onafhankelijke commissie ingesteld voor het toezicht op het naleven van de afspraken. De voorzitter is Mirjam Salet, oud-burgemeester van Spijkenisse en Gouda. De commissie doet dit in de vorm van steekproeven.
De uitvoering van de steekproeven ligt bij het Waarborgfonds Kinderopvang.