Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe BSO-bus maakt testrit zonder kinderen

De BSO-bus, de opvolger van de Stint, is voor het eerst gesignaleerd op de openbare weg. Het ging om een testrit zonder kinderen. Naar verwachting is de BSO-bus begin december beschikbaar voor kinderopvangorganisaties. Een onafhankelijke commissie houdt toezicht op het naleven van de afspraken op het gebied van de veiligheid.
De nieuwe stuurkolom, met onder meer een gevarenlicht, noodstopschakelaar en claxon. Beeld: Stintum

De eerste testrit van de BSO-bus vond plaats in in Baarn. Tijdens deze testrit werden video-opnames gemaakt. Deze zijn nodig voor de verplichte rijtraining van de medewerkers van verschillende bso’s.

De BSO Bus heeft sinds vorige week toestemming van minister Van Nieuwenhuizen om de openbare weg op te gaan. Maar op grond van afspraken die met de kinderopvangsector zijn gemaakt, moeten bestuurders eerst een rijvaardigheidstraining volgen.

Veiliger

Ook in andere opzichten voldoet de BSO-bus aan strengere veiligheidseisen dan de Stint. Zo is de BSO-bus voorzien van een rolbeugel. Verder zijn er onder meer een gevarenlicht, noodstopschakelaar en claxon toegevoegd.

Naast deze technische aanpassingen zijn er dus afspraken met de sector over de veiligheid. Deze houden naast de rijvaardigheidstraining onder meer in dat de bestuurder ten minste 18 jaar oud is, en dat de BSO-bus zoveel mogelijk gebruikt wordt op vrijliggende fietspaden of in 30 km/u zones. 

Toezicht door branchepartijen

De branchepartijen BK, BMK en BOinK hebben een onafhankelijke commissie ingesteld voor het toezicht op het naleven van de afspraken. De voorzitter is Mirjam Salet, oud-burgemeester van Spijkenisse en Gouda. De commissie doet dit in de vorm van steekproeven.

De uitvoering van de steekproeven ligt bij het Waarborgfonds Kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.