Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw voorschrift voor ruimtes peuterspeelzalen

Nieuw voorschrift voor ruimtes peuterspeelzalen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een nieuw voorschrift gemaakt met ruimte- en inrichtingeisen voor peuterspeelzalen. In het landelijke kwaliteitskader voor peuterspeelzalen worden geen eisen aan de ruimte en inrichting van peuterspeelzalen gesteld. VNG stelt dat nu bij deze in.

Niet wettelijk vastgelegd
De GGD zal de ruimtes jaarlijks gaan inspecteren zoals ze dat nu ook al bij kinderdagverblijven en bso’s doet. Het enige verschil is dat de eisen bij de kinderopvang wettelijk zijn vastgelegd. Dit geldt niet voor peuterspeelzalen. Dit omdat inrichtingseisen sterk verbonden zijn met lokaal beleid en peuterspeelzalen op dit moment veelal publieke voorzieningen zijn, in tegenstelling tot kindercentra. Bij overtreding zijn de consequenties dan ook minder groot.

Minimale bewegingsruimte
In het Convenant Kwaliteit peuterspeelzaalwerk staan wel kwaliteitseisen voor peuterspeelzalen genoemd. De VNG heeft dit dan ook als uitgangspunt genomen, maar wel op een aantal punten aangevuld. De basis is hetzelfde: voor elk kind moet er 3,5 vierkante meter netto oppervlak speelruimte aanwezig zijn. De buitenspeelruimte is aangrenzend aan de speelruimte gesitueerd en bestaat per aanwezig kind uit minimaal 3 vierkante meter bruto oppervlakte. Omdat er in een peuterspeelzaal maximaal 16 kinderen opgevangen mogen worden, moet de ruimte (3,5 x 16) 56 vierkante meter zijn. Soms wordt een ruimte mulitfunctioneel gebruikt bijvoorbeeld als klaslokaal én peuterspeelzaal. Let dan goed op dat klaslokalen vaak kleiner zijn dan de verplichte 56 vierkante meter.

Verantwoordelijkheid
De directeur van de GGD wordt aangewezen als toezichthouder. Burgemeester en wethouders zijn verantwoordelijk voor naleving van het voorschrift van de VNG. Resultaten van het onderzoek worden schriftelijk vastgelegd in een inspectierapport. Er is een overgangsbepaling opgenomen om houders van bestaande peuterspeelzalen de tijd en gelegenheid te bieden om aan de voorschriften uit de verordening te voldoen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.