Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw protocol: kinderen en medewerkers blijven thuis wanneer huisgenoot corona heeft

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is het Protocol kinderopvang & corona gewijzigd (versie 19 november). De belangrijkste wijziging is dat iedereen (kinderen, medewerkers, gastouders) thuisblijft wanneer een huisgenoot corona heeft. Kinderen van 0 tot 4 jaar mogen naar de opvang als zij een nauw contact (categorie 2) zijn van iemand met corona, maar kinderen van 4 tot en met 12 jaar blijven in dat geval thuis en laten zich testen.
EVC-branchecertificaat
Anatoly Tiplyashin / stock.adobe.com

In de vorige versie van het Protocol kinderopvang & corona (versie 18 oktober) mochten kinderen van 0 tot 4 jaar wél naar de kinderopvang als een huisgenoot, of iemand met wie zij nauw contact hebben gehad, COVID-19 had. Die maatregel leverde veel reacties op, waaronder reacties van pedagogisch medewerkers die bang waren dat zij zouden worden aangestoken tijdens hun werk door jonge kinderen.

Aangescherpte maatregelen

Vanwege het hoge aantal COVID-besmettingen in Nederland zijn de maatregelen onlangs aangescherpt. Het protocol dient als handreiking voor de kinderopvangsector bij het werken in tijden van COVID-19 en vormt een vertaling van de richtlijnen van het RIVM naar de specifieke situatie van de kinderopvang. Dat is de reden waarom het protocol met regelmaat aangepast wordt, elke keer nadat nieuwe maatregelen bekend zijn gemaakt.

Nieuwe versie (19 november)

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

  • Iedereen (kinderen en personeel/gastouders ongeacht of zij immuun zijn) moet thuisblijven als een huisgenoot corona heeft.
  • Kinderen van 0 tot 4 jaar mogen naar de opvang als zij een nauw contact (categorie 2) zijn van iemand met corona. Het is belangrijk dat zij het contact met kwetsbare personen dan wel zoveel mogelijk vermijden tot 10 dagen na het contact met de besmette persoon. Hebben ze wel klachten? Dan blijven ook kinderen tot 4 jaar thuis (in quarantaine) en laten zich testen.
  • Kinderen van 4 tot en met 12 jaar blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona. Of als zij door de GGD als nauw contact zijn aangewezen wanneer zij op de kinderopvang of de basisschool contact hadden met iemand met corona. Kinderen tot 13 jaar die in dezelfde groep zitten als een besmet kind of medewerker hoeven niet per definitie in quarantaine als zij zelf geen klachten hebben. Hebben zij wel klachten? Dan blijven zij thuis en laten zich testen.  Zijn zij zelf minder dan 6 maanden geleden positief getest op corona? Dan hoeven zij niet thuis te blijven als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.
  • 1,5 meter afstand tussen volwassenen (tussen personeelsleden/gastouders onderling, tussen personeelsleden/gastouders en ouders en tussen ouders onderling).
  • Houders kunnen zelf, in overleg met de OC, een afweging maken om ouders/externen een mondneusmasker te laten dragen bij het betreden van de locatie.

Bron: Rijksoverheid

Download het Protocol kinderopvang & corona (versie 19 november 2021) hier >>

Definitie contacten

Welk contact hoort bij welke categorie? Het RIVM legt dat uit op haar website:

Contacten worden onderscheiden in drie categorieën: 1. huisgenoten; 2. overige nauwe contacten; en 3. overige (niet nauwe) contacten. Daarnaast wordt een onderscheid gemaakt in contacten die nog geen immuniteit hebben opgebouwd (niet-immune contacten) en contacten waarvan redelijkerwijs mag worden verwacht dat zij afweer hebben opgebouwd tegen SARS-CoV-2 als gevolg van doorgemaakte infectie en/of vaccinatie (immune contacten).

  1. Huisgenoten zijn contacten die in dezelfde woonomgeving leven en langdurig op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de bevestigde persoon.
  2. Als overige nauwe contacten worden beschouwd:
    2a. Personen die in totaal (binnen 24 uur) langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de bevestigde persoon tijdens diens besmettelijke periode. Personen die een melding vanuit de CoronaMelder-app hebben gekregen worden als overige nauwe contacten beschouwd. Voor vliegtuig-, bus- en treincontacten is verderop in dit protocol uitgewerkt wie van de passagiers en bemanningsleden voldoen aan de definitie overige nauwe contacten.
    2b. In omstandigheden waarbij er een hoogrisicoblootstelling was van korter dan 15 minuten (bijvoorbeeld in het gezicht hoesten, of direct fysiek contact zoals zoenen) wordt deze persoon ook als ‘overig nauw contact’ beschouwd.
  3. Als overige (niet nauwe) contacten worden beschouwd:
    3a. Personen die langdurig contact (langer dan 15 minuten) hadden met de bevestigde persoon op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte, bijvoorbeeld op kantoor, in de klas of tijdens vergaderingen.
    3b. Personen die op minder dan 1,5 meter contact hadden met de bevestigde persoon tijdens diens besmettelijke periode gedurende minder dan 15 minuten (waarbij geen sprake was van hoogrisicoblootstelling, zie 2b).

Nieuwe versie beslisboom

In de beslisboom Wanneer blijft een kind thuis en wanneer niet? zijn de aangescherpte maatregelen verwerkt en vertaald naar de kinderopvang in de nieuwe versie (versie 22 november 2021).

Wat is er aangepast?

  • Als een kind een besmette huisgenoot heeft, dan mag het kind níét naar de opvang of school. Deze regel is per 19 november 2021 ingegaan. Als een persoon besmet is, dan moeten alle huisgenoten in quarantaine. Het maakt daarbij niet uit of de niet-besmette huisgenoten gevaccineerd/ongevaccineerd zijn of immuun/niet-immuun.
  • Daarom is bij kinderen met klachten de vraag over het contact met iemand met corona weer opgesplitst. Er is verschil tussen huisgenoten (categorie 1) en nauwe contacten (categorie 2: meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter).
  • Voor nauwe contacten (categorie 2) geldt nog steeds de uitzondering: groep- en klasgenoten van één besmet persoon hoeven níét in quarantaine. De GGD bepaalt of in specifieke situaties alsnog quarantaine nodig is, ook bij meer dan 1 besmetting.
  • Er is een vraag toegevoegd of het nauwe contact in een privésituatie is geweest. Kinderopvang en school zijn geen privésituaties. Bij de beantwoording daarvan maakt het uit of een kind immuun of niet-immuun is.
  • Bij het dringende advies om te laten testen is toegevoegd ‘door de GGD’; een zelftest geldt niet als officiële test.

Het gevolg van de veranderingen in het beleid van de overheid is helaas dat er weer meer stappen doorlopen moeten worden voor kinderen zonder klachten. We hebben er alles aan gedaan de beslisboom zo overzichtelijk mogelijk te houden.

Aan de Engelstalige versie wordt nog gewerkt. Die komt zo snel mogelijk beschikbaar.

Bron: BOinK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.