Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Nieuw mazelenonderzoek is krachtig pleidooi voor vaccinatie’

Kinderen worden niet alleen ziek van mazelen, het virus richt ook blijvende schade aan in het afweersysteem. Dit vergroot de kans op andere ziekten, blijkt uit onderzoek aan het Amsterdam UMC en het Wellcome Sanger Institute in Cambridge.
AdobeStock

Volgens één van de onderzoekers, professor Colin Russel van Amsterdam UMC, vormt het onderzoek een nieuw krachtig pleidooi voor vaccinatie tegen mazelen. ‘Inenten tegen mazelen beschermt dus niet alleen tegen mazelen maar tegen veel meer infectieziektes’, luidt zijn conclusie.

Geheugencellen gewist

Voor het onderzoek namen de onderzoekers bloed af bij kinderen in de Bible Belt. In die groep kiezen veel ouders er uit geloofsovertuiging voor om hun kinderen niet te vaccineren. De onderzoekers namen twee keer bloed af bij de kinderen, eenmaal voor ze mazelen kregen en veertig tot vijftig dagen nadat ze waren genezen van de ziekte.

Uit de bloedmonsters bleek dat het mazelenvirus de geheugencellen van het afweersysteem wist. Deze cellen onthouden niet alleen welke ziekte het kind heeft gehad, maar ook hoe het lichaam de ziekmaker kan bestrijden. Hierdoor is het kind vatbaarder voor andere ziekten, concluderen de onderzoekers.

‘Dit is een bijzondere bevinding’, zegt Russel. ‘De meeste kinderen zijn gelukkig in staat om hun immuunsysteem in korte tijd weer in orde te krijgen, maar in tien procent van de gevallen lukt dat niet. Die kinderen zijn drie tot vijf jaar bezig om hun immuunsysteem te herstellen en zijn al die tijd sterk verhoogd vatbaar. Je kunt het effect vergelijken met een kind dat medicijnen krijgt om het immuunsysteem te onderdrukken bijvoorbeeld na een longtransplantatie.’ Volgens Russel onderschrijft dit onderzoek het belang van vaccinaties. ‘De vaccinatie beschermt je dus niet alleen tegen mazelen, maar beschermt ook je immuniteit.’

Daling vaccinatiegraad

Kinderen worden in Nederland vanaf 14 maanden gevaccineerd tegen mazelen. De laatste jaren is de vaccinatiegraad gedaald, in sommige gebieden tot onder de 95% die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie nodig is om groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. Het afgelopen jaar raakten kindjes besmet op kinderdagverblijven in onder meer Leiden en Den Haag.

Het kabinet zet nu in op verhoging van de vaccinatiegraad binnen en buiten de kinderopvang, met voorlichting en communicatie over het belang van het vaccineren van kinderen. Er zijn nog geen plannen voor het invoeren van een vaccinatieplicht voor kinderen die naar de kinderopvang gaan bij een te lage vaccinatiegraad, ondanks een advies van de Commissie vaccinatie en kinderopvang.

Weigeringsbeleid

Sommige kinderopvangorganisatie voeren inmiddels een weigeringsbeleid ten aanzien van niet ingeënte kinderen en medewerkers. Afgelopen jaar bracht de Raad van State een advies uit, waarin zij adviseerde ouders te wijzen op de betrekkelijke betekenis van een weigeringsbeleid.

Incomplete genetic reconstitution of B cell pools contributes to prolonged immunosuppression after measles >>

2 REACTIES

  1. Voordat ze mazelen kregen kan niet eens omdat je van tevoren helemaal niet kan weten wanneer je kind ziek wordt. Verder was na veertig, vijftig dagen gemeten, wanneer je lichaam nog aan het herstellen is. En dan was het een hele kleine groep. Te klein om bij wetenschappelijk onderzoek serieus genomen te kunnen worden.
    En een klein onderdeeltje meten zegt niets over de rest van je lichaam en over het hele immuunsysteem. En af en toe een virusje verwerken kan zeker geen kwaad. Het doormaken van een infectie, mits goed begeleid, zorgt voor de aanmaak van interferon.

  2. Lees alle reacties
  3. Lees je in. Ook als je vaccineert, geef niet zomaar medische gegevens aan kinderdagverblijven.
    The highwire (youtube)
    Vaccinvrij
    Zoek via alternatieve zoekmachines als duckduckgo want google censureert, samen met facebook, pinterest en amazon (om maar wat namen te noemen).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.