Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland in actie tegen laaggeletterdheid

Frida Noordzij
Prinses Laurentien gaf vanochtend bij NPO Radio 5 het startschot voor de Week van de Alfabetisering (3 tot en met 9 september), waarin aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid, leesbevordering en taalachterstanden. In het hele land worden activiteiten gehouden.
Prinses Laurentien bij NPO Radio 5 (Foto: ANP)

In Nederland is laaggeletterdheid nog altijd een actueel en belangrijk thema: 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Stichting Lezen & Schrijven vraagt hier jaarlijks aandacht voor met de Week van de Alfabetisering. Prinses Laurentien presenteerde maandagochtend, samen met Jeroen van Inkel, de ochtendshow ‘Je dag is goed’ op NPO Radio 5. Samen brachten zij de themaweek en het belang van lezen en schrijven onder de aandacht.

Inzamelingsactie

In het kader van deze week is op het ministerie een grote inzamelingsactie waar ook ambtenaren kinderboeken kunnen doneren. Daar zal minister Arie Slob (Onderwijs) dinsdag 4 september een boek doneren aan een 11-jarige ambassadeur van de stichting Kinderzwerfboek. Welk boek dat zal zijn, is nog niet bekend.

Kinderopvang

Ook de kinderopvang is nauw betrokken van deze themaweek. Zo gaan medewerkers van Rabobank Parkstad (Zuid-Limburg) en Roel Brouwers van Roda JC op zeven locaties van Kinderopvang Kerkrade/Parkstad voorlezen. Pm’ers krijgen op woensdag 5 september zelf een workshop aangeboden: Herkennen, Signaleren en Doorverwijzen door stichting Lezen & Schrijven. In Parkstad werken ruim dertig organisaties samen in het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad om laaggeletterdheid onder inwoners van Parkstad terug te dringen.

Activiteiten

Meer informatie over de bijna duizend activiteiten die deze week gehouden worden rondom laaggeletterdheid en het bestrijden daarvan, is te vinden op www.weekvandealfabetisering.nl en www.telmeemettaal.nl. Organiseer bijvoorbeeld een voorleesmiddag of boekenmarkt, of meld zelf een activiteit aan die jullie als kinderopvangorganisatie organiseren.


Om taalachterstand tegen te gaan, kunnen onder meer voorschoolse voorzieningen tussen 1 augustus en 15 oktober 2018 subsidie aanvragen voor taalactiviteiten via de regeling Tel mee met Taal. In totaal trekt het kabinet € 5 miljoen extra uit voor de aanpak van laaggeletterdheid. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.