Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monique Bolder – Horizontaal? Verticaal? Of?

M’n laatste blog ga ik afsluiten met als onderwerp: Horizontaal, verticaal of nog anders werken?

Ik had nog wel enkele ideeën om over te bloggen. Maar ik vond deze wel geschikt als afsluiter.

Afgelopen jaar was dit namelijk ook een onderwerp bij congres kinderopvang. Bovendien speelt dit nu ook bij een locatie in mijn cluster. Tot nu toe heb ik alleen verticale groepen gehad. Geen keuze, zo was het toen ik kwam. Nu gaat mijn persoonlijke voorkeur daar ook naar uit. Ik heb op alle vormen gewerkt en ook als ouder heb ik alle vormen ervaren. Verticaal werken vond ik een fantastische afwisseling in mijn werk. Mijn kinderen waren allen motorisch erg vlot en hadden in de verticale groep genoeg uitdaging. Dit miste ik voor mijn jongste in de babygroep.

‘Ik kijk naar de mogelijkheid om peuterspeelzaal en peutergroep te gaan combineren’

Ik ben me wel bewust dat dit afhankelijk is van elk kind en ook van hoe de ouder er tegenaan kijkt. Ik geloof niet dat de ene beter is dan de andere. Ik geloof wel dat er meer mogelijk is als je keuze hebt en zelfs over de grenzen van de groep kijkt. Door de terugloop van kinderen in de peuterspeelzaal kijk ik nu naar de mogelijkheid om peuterspeelzaal en peutergroep te gaan combineren. Dat betekent automatisch dat een van de twee verticale groepen een babygroep zal worden. Dit biedt weer mogelijkheden voor de ouders die hun baby op de wachtlijst hebben staan. Meer keuze dus voor de ouders en meer mogelijkheden voor de kinderen en pedagogisch medewerkers. Vooral als er groepsoverstijgend gewerkt gaat worden.

Naar mijn idee kun je zowel met verticale als horizontale groepsoverstijgend werken. Of je uiteindelijk dan nog echt van horizontaal en verticaal kunt spreken is een andere vraag. Bij groepsoverstijgend werken denk ik aan open deuren op een hele brede manier. Niet meer werken vanuit je ‘stamgroep’, maar vanuit je kwaliteiten. Niet 4 identieke groepen, maar groepen op thema waar kinderen naar eigen behoefte uit kunnen kiezen. Dit vraagt nogal wat van de pedagogisch medewerker, maar geeft uiteindelijk ook veel voldoening denk ik. Samen met mijn teams gaan we ons best doen om dit te realiseren en door te ontwikkelen. Een leuke klus om verder uit te gaan werken.

Dan weten jullie nu ook waar ik mijn tijd aan ga besteden nu dat deze blogestafette voor mij stopt. 😉

Bedankt voor het lezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.