Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijk parlementair onderzoek kinderopvang

Het CDA overweegt een parlementair onderzoek naar de problemen bij de kinderopvang als minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken donderdag geen uitzicht biedt op een blijvende oplossing. Tweede Kamerlid Pieter Heerma zal dat donderdag naar voren brengen tijdens een overleg met de minister.
Mogelijk parlementair onderzoek kinderopvang
Foto: ANP Photo

Uit cijfers die Asscher deze week naar de Kamer stuurde, blijkt dat het gebruik van kinderopvang vorig jaar met tien procent is gedaald. Veel organisaties in de kinderopvang kunnen het daardoor niet bolwerken en moeten hun deuren sluiten. Heerma vreest grote knelpunten als de economie straks aantrekt en meer ouders opvangplekken willen.

Motie
Eind vorig jaar diende het CDA in de Kamer een voorstel in om 90 miljoen euro minder te bezuinigen op de kinderopvang. Dat haalde het niet, maar er werd wel een motie aangenomen die Asscher opriep in het voorjaar met maatregelen te komen. Heerma is bang dat daar weinig van terechtkomt. Hij wil nu hom of kuit.

Hoorzitting
Mocht het antwoord van de minister onvoldoende blijken, dan moet de Kamer zelf het initiatief nemen, vindt hij. De CDA’er denkt aan een hoorzitting en een parlementair onderzoek.

Steun

Het is nog onduidelijk of Heerma daar voldoende steun voor krijgt. De regeringsfracties VVD en PvdA lijken Asscher eerst de tijd te willen geven met een plan te komen. Wel maken zij zich, net als de oppositie, zorgen over de terugloop in de kinderopvang, en de faillissementen en ontslagen die daarmee gepaard gaan.

Alleenstaande ouders
GroenLinks zal tijdens het overleg aan Asscher vragen alleenstaande ouders te ontzien bij de bezuinigingen op de kinderopvang. Volgens Kamerlid Linda Voortman komen de klappen daarvan het hardst aan bij deze groep. Alleenstaande ouders kunnen alleen blijven werken als ze kinderopvang hebben, onderstreept ze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.