Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moeilijk eten hoort bij de leeftijd

Waarom eet het ene kind met smaak zijn hapje terwijl het andere kind zijn lippen stijf op elkaar houdt? Bijna de helft van de jonge kinderen is kieskeurig met eten. Gelukkig is het een fase en gaat het over.
Kieskeurig eetgedrag hoort volgens onderzoekers bij een normale ontwikkeling van jonge kinderen.
Kieskeurig eetgedrag hoort volgens onderzoekers bij een normale ontwikkeling van jonge kinderen. - Foto: ANP

Kieskeurig eetgedrag hoort volgens de onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum bij de ontwikkeling van jonge kinderen. In het onderzoek onder ruim 4.000 kinderen rapporteerden de moeders op verschillende momenten over het eetgedrag van hun koters.

Moeilijke eters

Van de kinderen onder de 6 jaar is 45 procent op enig moment selectief als het gaat om eten. Als de dreumesen 1,5 jaar zijn, lust 26 procent lang niet alles. Op de leeftijd van 3 jaar blijft dat aantal ongeveer gelijk met 27 procent, maar rond de 6 jaar is het percentage moeilijke eters afgenomen tot 13 procent. Van de kinderen is 4 procent op alle drie de meetmomenten kieskeurig en 4 procent ontwikkelt zich pas op 6-jarige leeftijd als lastige eter.

Dagelijks samen fruit en groenten eten, maakt een enorm verschil. Het lijkt bepalend of kinderen zelf ook meer fruit en groente eten. Wat ook helpt, is kinderen actief betrekken bij het eten. Lees meer>>

Leren, spelen en eten kunnen goed samengaan. Door voeding aan te raken en de structuur te ervaren, herkennen kinderen de volgende keer veel beter wat het product is en hoe het heet. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.