Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Moeders zouden 240.000 euro per jaar moeten verdienen

Wat als je als opvoeder betaald zou krijgen voor de opvoeding van je kind(eren) en al het andere werk dat je thuis verricht? Britse onderzoekers berekenden het aantal uur werk, het type werk en op welk bedrag je vervolgens recht zou moeten hebben. Zij komen op een jaarsalaris van 240.000 euro. Dat is meer dan 20.000 euro per maand. Dit meldt de Telegraaf.
Moeders zouden 240.000 euro per jaar moeten verdienen
Foto: ANP

De Britse onderzoekers lijken niet bepaald geëmancipeerd, want spreken in hun onderzoek alleen over moeders. Hun oppas- en huishoudelijke werk neemt zestien uur in beslag, berekenden zij. De onderzoekers keken naar wat het gezinnen zou kosten als zij al het werk, ook het huishoudelijke werk, zouden uitbesteden. Er zijn ook kosten berekend voor iemand die het diner moet bereiden, iemand voor de huiswerkbegeleiding en iemand die het gezin voorziet van opvoedadvies. Al deze mensen samen kosten 240.000 euro op jaarbasis.

Fulltime baan

In Nederland oppert de sociocratische partij MoederCAO vanaf de jaren ’90 ook voor een salaris voor alle moeders in Nederland. Zij hebben een iets realistischer bedrag voor ogen: ongeveer 2500 euro per maand. ‘Moeder zijn is net zo goed een fulltime baan. Dit hoort gewoon beloond te worden’, vinden zij.

Vaders willen een grotere rol spelen in de opvoeding van hun kind, maar komen daar maar niet aan toe. Dat komt deels door hoe er in de maatschappij tegen parttime werkende vaders wordt aangekeken, maar ook door overheidsbeleid. Lees meer >>

Emotioneel zwaar

Hun eisen zijn niet zomaar ergens op gebaseerd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat opvoeders hun rol als emotioneel zwaar ervaren. Veel moeders spreken van een ‘fysieke uitputting’. In het Britse onderzoek geeft 60 procent van de ruim duizend ondervraagde moeders aan dat kinderen meer eisen aan hen stellen dan hun baas.

Wat kost opvoeden?

De onderzoekers maakten het volgende lijstje. Let op: de bedragen zijn in Engelse ponden weergegeven. 1 Engelse pond is ongeveer 1,30 Euro.

 1. Huishoudelijke hulp – gemiddeld 4 uur per dag £11.53 per uur
 2. Kok en voeding bereiden – gemiddeld twee uur per dag £16.83 per uur
 3. Huiswerkbegeleiding – gemiddeld 2 uur per dag £17.79 per uur
 4. Pedagogische ondersteuning – gemiddeld 1 uur per dag £47 per uur
 5. Chauffeur– gemiddeld 1 uur per dag £12 per uur
 6. Entertainer – gemiddeld 1 uur per dag £30 per uur
 7. Persoonlijke shop-hulp – gemiddeld 1 uur per dag £12.02 per uur
 8. Personal trainer – gemiddeld 1 uur per dag £20 per uur
 9. Juridisch adviseur – gemiddeld 1 uur per dag £48.98 per uur
 10. Oppas – gemiddeld 1 uur per dag voor £10.58 per uur

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.