Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Moeders blijven werken ondanks dure kinderopvang

Werkende

 

Vooralsnog zijn er amper verschuivingen op de arbeidsmarkt zichtbaar door de bezuinigingen op de kinderopvang. Werkten in het eerste kwartaal van 2011 70,5 procent van de moeders, dit jaar is dat zelfs iets meer: 70,8 procent. Dit schrijft Henk Kamp, de minister van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Alleenstaande moeders
Alleenstaande moeders zijn wel iets minder gaan werken. Vorig jaar werkte 64,6 procent van hen, nu is dat gedaald tot 64,3 procent. Het aantal werkende vrouwen (moeders en niet-moeders) daalde ook licht. Vorig jaar werkte 78,4 procent van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar. Dit jaar is dat 77,8 procent. 74 Procent van de vrouwen van 35 tot 45 jaar werkten in 2011, dit jaar is dat er 73,1 procent. Het ministerie denkt dat deze lichte daling ook het gevolg kan zijn van de recessie. Het ministerie heeft geen inzicht in het aantal uren dat vrouwen werken. Mogelijk zijn vrouwen dus wel minder uren gaan werken. Die laatste hypothese komt overeen met eerdere onderzoeken, bijvoorbeeld van het FNV.

Meer kinderdagverblijven
Ondertussen blijft het aantal kinderopvangorganisaties toenemen, schrijft minister Kamp, al zeggen veel kinderopvangondernemers dat pas later in 2012 in het Landelijk Register Kinderopvang zichtbaar zal zijn dat er locaties zijn uitgeschreven. Door de harmonisatie met peuterspeelzalen, komen er juist nu extra locaties bij. Dat zou het beeld vertekenen. Het aantal gastouders daalde met 1500 gastouders naar 47 duizend gastouders in totaal.

Doorwerken is verstandig
Kamp denk dat ouders door de bezuinigingsmaatregelen beter nadenken of zij de opvang daadwerkelijk nodig hebben. Hij vindt het verstandig dat de meeste ouders blijven werken, ‘zeker nu het economisch tegenzit.’ Maar hij verwacht dat zij ook kijken naar alternatieve opvang door familie en vrienden.

30 Procent zou stoppen
De resultaten zetten politieke partijen in de oppositie met hun mond vol tanden. De PvdA. GroenLinks en D66 hebben altijd beweerd dat 30 procent van de ouders zou stoppen met werken door de duurdere kinderopvang. Vooralsnog lijkt hier nog geen sprake van.

Bron: Anp / Elsevier.nl / Volkskrant
Foto: ANP

 

1 REACTIE

  1. Er wordt nu alleen maar gepraat over arbeidsparticipatie! Kinderopvang/peuterspeelzaalwerk is meer dan arbeidsparticipatie het is ook een zeer belangrijke voor van voorschoolse educatie zodat we op langere termijn niet meer kosten krijgen als overheid! Daar hoor ik minister kamp nooit over!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.