Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie wil stelsel gastouderopvang verbeteren

Het Ministerie van Sociale Zaken laat onderzoek doen naar de best practices in de gastouderopvang in België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Zwitserland. Het doel is om te leren van hoe zij gastouderopvang organiseren, ook op het gebied van toezicht en handhaving. De goed werkende voorbeelden kunnen dan ook toegepast worden in de Nederlandse gastouderopvang.
Ministerie wil stelsel gastouderopvang verbeteren
Foto: ANP Photo

Gastouderopvang is een grote tak in de kinderopvang. Er zijn ongeveer 45.000 gastouders actief en 700 gastouderbureaus. Bij het ministerie zijn er zorgen over de kwaliteit van de geboden gastouderopvang. ‘Waarom zou je het wiel zelf uitvinden’, moeten ze bij het ministerie hebben gedacht. Daarom wordt onderzocht of we kunnen meeliften op successen in andere landen.

Zes categorieën

Het Kohnstamm Instituut gaat het onderzoek uitvoeren. Per land wordt een overzichtsmatrix gevuld met informatie over zes onderzoekscategorieën. Dit zijn kwaliteitseisen (wet- en regelgeving), beleidsmiddelen voor kwaliteitsborging, het type gebruik en de pedagogische kwaliteit, de pedagogische context, de arbeidsvoorwaardelijke context en de beleidsmatige context. Vervolgens worden deze zes categorieën vergeleken met de Nederlandse situatie.

Uitschieters

Het onderzoek is in juni van dit jaar afgerond. Het Kohnstamm Instituut begon in december 2013. De overzichtsmatrixen moeten een beknopt beeld geven van hoe gastouderopvang in een land georganiseerd is en wat de opbrengsten zijn. De positieve uitschieters bieden misschien aanknopingspunten om de kwaliteit van de Nederlandse gastouderopvang naar een hoger niveau te tillen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.