Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister wil einde aan hoge kosten registratie LRKP

Marianne Velsink
Leges

Minister Kamp van Sociale Zaken heeft de gemeenten die gastouders leges in rekening brengen voor registratie en/of wijziging in het Landelijk Register per brief gevraagd dit te heroverwegen. Het heffen van leges voor de administratie van het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) is niet verboden, maar de kosten rijzen in sommige gemeenten de pan uit.

Leusden
Volgens de minister schuilt in de hoge kosten het risico dat potentiële gastouders een te hoge drempel voelen om officieel als gastouder aan de slag te gaan. In de gemeente Leusden bijvoorbeeld kost een registratie 1006 euro. Daarmee is Leusden de duurste gemeente wat betreft leges voor gastouders. Kamp vindt het effect van te hoge leges ongewenst ‘gezien de waardevolle opvangvorm die gastouderopvang is.’

Grote verschillen
Naast Leudsen zijn er nog 42 gemeenten die leges heffen. De bedragen die ze hiervoor rekenen, lopen flink uiteen, van 18 euro in Stadskanaal tot 1006 euro in Leusden. Maar ook de gemeente Woudenberg springt eruit met 960 euro. Buiten de 43 gemeenten berekenen alle overige gemeenten helemaal geen kosten voor registratie in het Landelijk Register. Het staat gemeenten vrij om te bepalen welke tarieven ze hanteren, maar het moet wel kostendekkend zijn.

GGD-inspectie
Negen gemeenten, waaronder Amsterdam, Delfzijl en Urk, berekenen ook kosten door wanneer er iets gewijzigd moet worden in het Landelijk Register. Daarnaast lijkt het of er negen gemeenten zijn die het beleid hanteren dat de eerste GGD-controle volledig vergoed moet worden door het heffen van leges. Dat is geenszins het geval benadrukt Kamp in zijn brief. Het betreft de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Loppersum, Maasdonk, Slochteren, Pekela en Veendam.

Download het hele lege-overzicht, de brief van minister Kamp en de onderzoekresultaten op Rijksoverheid.nl >>

Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.