Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder vraag naar buitenschoolse opvang dan vóór lockdown

Sinds een week is de reguliere buitenschoolse opvang weer open, maar er komen minder kinderen naar de bso dan vóór de lockdown. Landelijk loopt de vraag 5 tot 10 procent terug, zegt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma tegen NH Nieuws.
minder-vraag-naar-buitenschoolse-opvang-dan-voor-lockdown
Konstantin Yuganov / stock.adobe.com

Nadat de bso maandenlang gesloten was, zien de medewerkers na de opening niet alle kinderen terug. Volgens Jellesma is dit goed te verklaren: ‘Als het economisch wat minder gaat, vliegt de bso er als eerste uit’, vertelt Jellesma.

‘Bso is meer dan alleen kinderopvang’

Of de terugloop bij de bso blijvend is, is nog niet duidelijk, vertelt Jellesma. ‘Veel mensen kunnen nog niet overzien hoeveel er veranderd blijft. Sommigen denken dat we altijd thuis blijven werken. Je weet het niet.’ Hij hoopt dat de vraag weer toeneemt en benadrukt dat de bso meer is dan alleen kinderopvang. ‘Als dat wegvalt, is dat een hele slechte ontwikkeling. Daar maak ik me zorgen over. De bso is voor sommige kinderen een heel veilig alternatief. Juist voor kinderen die het thuis minder goed hebben.’

Daling

Bij de organisatie Kindergarden met locaties in ’t Gooi, omgeving Amsterdam en Haarlem zien ze elk jaar een toename bij van het aantal kinderen in de buitenschoolse opvang, nu verwachten ze een daling van één tot drie procent. Dit komt volgens algemeen directeur Nicole Krabbenborg mede doordat in tegenstelling tot de sluiting tijdens de lockdown, een sluiting vanwege quarantaine niet door de overheid wordt vergoed.

‘Kind vermaakt zich prima thuis’

Sandra Vlaar, directeur bij kinderopvang Les Petits, ziet een terugloop van vijf tot tien procent, vooral onder de oudere kinderen. Bij de Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer zien ze dat ook, vertelt directeur-bestuurder Annemarie van Dees. Sommige ouders zeggen dat hun kind zich thuis prima vermaakt, of dat kinderen eraan gewend zijn ergens te gaan spelen als ouders nog aan het werk zijn.

Zelfstandig

Dat is ook één van de groepen kinderen die volgens Jellesma wat sneller thuisblijven, omdat ze toch zelfstandiger blijken dan gedacht. ‘Die ouders denken dat hun kinderen de bso niet nodig hebben, want ook kinderen onder de tien jaar lijken steeds zelfstandiger te worden.’ Er zijn ook ouders die er door de coronacrisis financieel op achteruit zijn gegaan, en de kosten voor de bso niet langer willen of kunnen betalen.

Alternatief

Dan is er nog een groep ouders die naar alternatieven heeft gezocht. Jellesma: ‘Deze ouders waren daar dan best tevreden over. Dat gaat dan om ouders die goede afspraken maakten met de buren, of ouders van dezelfde school, mensen die studenten lieten oppassen of een oppas aan huis geregeld hebben. En dat blijkt dan flexibeler dan de bso, want je hoeft je kind niet te brengen of op te halen.’

Lees het volledige artikel van NH Nieuws hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.