Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met IKK is ook het toezicht veranderd

In de luwte van de Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK) is GGD GHOR Nederland al een tijd bezig met de voorbereiding op het nieuwe toezicht. Want met nieuwe regels, komt er ook een nieuwe manier van toezicht. Frank Beijk, projectleider IKK en Albertine Klein Velderman, projectmedewerker bij GGD GHOR vertellen over de nieuwe manier van werken.

De belangrijkste verandering als het gaat om het toezicht is dat de toezichthouder meer dan ooit het gesprek aan gaat met de houder van een kinderopvanglocatie. Op welke wijze beoogt jouw werkwijze kwaliteit? Hoe bereik je dat in de praktijk?’ Dit soort vragen kun je van de inspecteur gaan verwachten. De vragen moeten met meer te beantwoorden zijn dan een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’.

Mentorschap

Een voorbeeld: vanaf 1 januari 2018 is het mentorschap in de kinderopvang verplicht. Vragen die een inspecteur hierover kan stellen om te beoordelen of de kwaliteit in orde is zijn: ‘Wat vind je belangrijk aan mentorschap?’ ‘Hoe zie je die visie terug in de praktijk?’ In de wet is niet expliciet omschreven hoe het mentorschap ingevuld moet worden. Vandaar dat er ook ruimte overblijft voor een dialoog met de inspecteur.

Pionieren

Eén ding is zeker, vertelt Klein Velderman: ‘Het wordt pionieren voor de houders dit jaar. Als een houder nog niet helemaal klaar is, zal de toezichthouder strikt zijn in zijn bevindingen, maar ook de omstandigheden meenemen in het eindrapport. Bedenk wel: we zijn hier al heel lang mee bezig. In mei 2016 werd de basis voor het nieuwe toezicht al gelegd. Men wist wel dat het eraan zat te komen.’


In het februarinummer van tijdschrift Management Kinderopvang (2018) vertellen Beijk en Klein Velderman wat kinderopvanghouders nog meer te wachten staat nu het nieuwe toezicht van start is gegaan. ‘Natuurlijk is er durf nodig om de oude regeltjes los te laten’. Abonnees van Management Kinderopvang kunnen het complete artikel hier lezenAls het aan de toezichthouders GGD GHOR Nederland en de VNG ligt zijn kinderopvangorganisaties in overtreding als zij vanwege overmacht niet aan het vaste gezichtencriterium kunnen voldoen. Maar dat is onwerkbaar, zegt de Brancheorganisatie. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.