Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Megafraude ontdekt met kinderopvangtoeslag

Fraude

De FIOD heeft een grootschalige fraude met kinderopvangtoeslag aan het licht gebracht. In Amsterdam- Zuidoost fraudeerden zogenaamde bemiddelaars in meer dan 400 zaken met een totale schade van 6 miljoen euro. Honderden moeders, van Surinaamse, Antilliaanse en Dominicaanse afkomst namen aan de fraude deel.

Dit vermeldt het Parool maandag in de krant. De jonge moeders maakten voor hun kinderen geen gebruik van kinderopvang, maar vroegen wel kinderopvangtoeslag aan. Zij moesten de helft van dit bedrag afdragen aan de bemiddelaars.

Voor alle ouders
Jonge vrouwen met kinderwagens werden door landgenoten op straat of in het park aangesproken over de mogelijkheid om kinderopvangtoeslag te krijgen. De moeders kregen te horen dat alle mensen met kinderen aanspraak kunnen maken op de toeslag. De bemiddelaars verzorgden vervolgens de gehele aanvraag met de privégegevens die zij van de moeders hadden gekregen.

Terugwerkende kracht
Het geld dat binnenkwam werd verdeeld en vervolgens vrij snel uitgegeven, zo blijkt uit onderzoek van de FIOD. Bijvoorbeeld aan vakanties, kleding, luxe-artikelen, of om schulden af te betalen. Tot voor kort was het mogelijk om kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht tot maximaal zestien maanden aan te vragen. Bemiddelaars konden zo in korte tijd vele tienduizenden euro’s opstrijken. In totaal zou de schade oplopen tot meer dan 100.000 euro per gezin.

Rechtbank
De komende weken moeten de grootste fraudeurs (ouders) tijdens speciale themazittingen voor de politierechter verschijnen op verdenking van belastingfraude. De bemiddelaars van de in totaal twee opgerolde netwerken verschijnen later in het jaar voor de meervoudige kamer van de rechtbank.

Bron: het Parool
ANP Photo, Karel Zwaneveld

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.