Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste jonge ouders ‘anderhalfverdiener’

De meeste ouders met jonge kinderen (onder de 12 jaar) werken allebei. Meestal werkt één van de ouders fulltime en de ander parttime. Dit aantal is sinds 2008 niet af- of toegenomen. Het aantal gezinnen waarin één van de ouders fulltime werkt en de ander niet, neemt al sinds 1996 jaarlijks af. Vorig jaar was dit 23 procent van de gezinnen.
Meeste jonge ouders 'anderhalfverdiener'
Foto: ANP Photo

De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds de kinderopvangtoeslag gekoppeld is aan het aantal uren van de minstwerkende ouder, bestaat de doelgroep van de kinderopvang vrijwel volledig uit gezinnen waarvan beide ouders werken. Dit aantal nam toe, hoewel de stijging de afgelopen vier jaren, waarschijnlijk door de crisis, minder sterk was dan daarvoor.

Arbeidsmarkt

In de jaren negen kwam een grote kentering op gang op de arbeidsmarkt. In 1996 bestond 31 procent van de gezinnen uit ouders die beiden werkten in anderhalve baan. Daarna steeg het snel, naar 54 procent in 2008. Sinds 2008 is er weinig veranderd. Het totale aantal arbeidsuren per week van ouders met jonge kinderen bleef gelijk. In 2012 werkte deze groep ouders gemiddeld 57 uur per week.

Fulltime

Ouders met jonge kinderen die beiden volledig werken, zijn in de minderheid. Er is wel sprake van een stijging sinds de jaren ’90, maar die is klein: van 4 naar 8 procent in 2012.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.