Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste ‘armoedekinderen’ in Zuid-Holland

In 2014 liep een op de acht minderjarige kinderen in Nederland risico op armoede. De provincie met het hoogste aandeel was Zuid-Holland, met een op zeven.
1. Kinderen groeien op in armoede.jpg
Voor meer dan de helft van de kinderen in huishoudens met een laag inkomen is er te weinig geld om regelmatig nieuwe kleren te kopen of om één keer per jaar een week op vakantie te gaan. - Foto: Free Images

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die positie voor Zuid-Holland komt grotendeels door Rotterdam, waar een op de vier kinderen opgroeit in een gezin met een laag inkomen. Utrecht is de provincie met de laagste score. Daar loopt iets minder dan een op de tien kinderen risico op armoede.

Armoede

Totaal groeiden in 2014 421.000 minderjarige kinderen op in een huishouden met een laag inkomen. Dat komt neer op 12 procent. Voor 131.000 kinderen gold dat ze al vier jaar of langer in die situatie leefden. Bij een inkomen beneden de lage-inkomensgrens spreekt het CBS van risico op armoede. Die grens hangt af van de gezinssituatie. Voor een paar met twee kinderen bijvoorbeeld lag de lage-inkomensgrens in 2014 op 1920 euro per maand.

Sporten en nieuwe kleren

Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen minder vaak meedoen aan activiteiten. Dan gaat het bijvoorbeeld om meegaan op een schoolreisje, of het beoefenen van een sport of andere hobby (muziekles). Voor meer dan de helft van de kinderen in huishoudens met een laag inkomen is er te weinig geld om regelmatig nieuwe kleren te kopen of om één keer per jaar een week op vakantie te gaan.

Allochtonen

Het aantal kinderen met risico op armoede was in 2014 even groot als tien jaar geleden. Tussen 2005 en 2010 was sprake van een daling. Daarna steeg het weer. Van de niet-westerse minderjarige kinderen in Nederland groeide in 2014 een derde op in een gezin met een laag inkomen. Dat is vier keer zo hoog als onder autochtone kinderen.

Steeds meer ouders vragen om financiële bijstand bij de Stichting Leergeld om hun kinderen op schoolreisje te kunnen sturen of om schoolspullen te kunnen kopen. Dit kwam afgelopen zomer in het nieuws. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.